Het gevoel van verbonden zijn, daar kom je thuis!


Ik ben bezig met mijn winterrondbrief. In een stukje over mijn zoektocht naar hoe om te gaan met de over elkaar buitelende crisissen die we tegenwoordig meemaken, kwam ik nog maar eens weer uit bij het troostrijke gedachtengoed van Matthijs Schouten.

Hij zegt: 'Het gevoel van verbonden zijn, daar kom je thuis!'

Matthijs Schouten (1952) is ecoloog, godsdienstwetenschapper, hoogleraar Natuurbeheer in Ierland en Wageningen, strateeg bij Staatsbosbeheer, boeddhist en meditatieleraar.
Hij ziet hoe de aarde kapot dreigt te gaan, maar toch blijft hij hoopvol: 'Ik ben zo blij dat ik in mijn werk contact heb met jonge mensen, mijn studenten. Ik zie wat zij aan oplossingen bedenken. Ik zou simpelweg niet anders kunnen dan hoop hebben. Dat is ook wat ik in mijn boeddhistische training geleerd heb: je kunt alleen maar zo goed mogelijk doen wat je doet. Wat het resultaat zal zijn weet je toch niet. Als je erg bezig bent met het resultaat houdt het op, dan gaat het mis. We zijn door een web van verbindingen en betrekkingen verbonden met de wereld om ons heen. Alles wat we doen en zeggen heeft daarom invloed, alleen kunnen we de reikwijdte nooit overzien.'




Ik heb ooit een Ted Talk van hem gehoord in TEdxApeldoorn. 

Hij heeft diepe indruk op mij gemaakt. 

Iedereen kan het bekijken.

Klik hier
Het is in het Engels, niet ondertiteld.


En later hoorde ik hem spreken in televisieprogramma:
'De verwondering'.

Wie het ook eens wil horen klikt hier 
Gewoon in het Nederlands.

Van harte aanbevolen!






1 opmerking: