Louis van Teeffelen en Goed Wonen


Deze foto van deze stoel zag ik een tijdje geleden op het wereldwijde web langskomen. Met als Nederlandse ontwerper Louis van Teeffelen. Ik kende de naam niet en vond informatie op https://www.louisvanteeffelen.nl

Deze Louis maakte tafels, stoelen bedden en kasten. Vooral zijn kasten vind ik heel mooi. Echte luchtige meubeltjes, die op verschillende plekken in huis goed bruikbaar en mooi zijn om toe te passen. 

Op de site lees ik: Stichting Goed Wonen en de smaakopvoeding

Begin jaren 50 zijn nog veel woningen ingericht met de traditioneel zo geliefde zware eikenhouten meubelen. Stichting Goed Wonen vindt dat dit type meubelen niet past in de nieuwe kleine lichte woningen. De stichting bindt de strijd aan met deze vermeende wansmaak en denkt daarmee een bijdrage te leveren aan de opvoeding van het volk in lijn met het reeds vanaf de jaren 20 bestaande idee dat vormgeving een middel is om het volk te verheffen en te emanciperen. 'Een goede vorm levert automatisch een goed leven en samenleving op', zo was de redenatie. 

Dus een goed ingericht huis met verantwoorde meubelen brengt het goede in de mens naar boven en daarmee harmonie voor hemzelf, zijn medemens en de samenleving. 
Meubelen moeten functioneel zijn, eenvoudig, logisch geconstrueerd, licht van gewicht en transparant, de inrichting duidelijk. In het tijdschrift ‘Goed Wonen’ worden de lezers geconfronteerd met wat een goede inrichting en smaakvol is én wat absoluut fout is. 

Het is nogal wat, zo'n smaakpolitie, maar het is vast goed bedoeld. 

Wat heel leuk was, was dat ik ons eigen stoeltje herkende als een echte van Teeffelen.

Hier links een foto. We hadden er twee. Twee dezelfde, maar eentje is vertrokken naar een dochter. 

Die stoeltjes hebben we op een rommelmarkt gekocht, samen voor vijf gulden. 

We waren komen fietsen met onze kleine peuter dochtertjes allebei ieder in een voor-zitje. We hebben de stoeltjes op zijn kop achterop onder de snelbinders op de fiets gezet, met de poten vrolijk in de lucht. De bovenkant van rugleuning raakte net niet de grond. Ik zie ons nog zo naar huis fietsen. 

Later heeft de vader van een collega (ik werkte toen in het weekend in de beddenwinkel van de vader van Filemon Wesselink, maar dat terzijde) de twee stoeltjes allebei met blauw skai bekleed. Ik meen voor 100 gulden. 

We doen er al zo'n 30 jaar mee. En ze blijven leuk, vind ik.

Hier zie je het stoeltje naast een aardige bijzettafel: Onze oude houten slee, die beneden was blijven staan nadat we de kerstboom er op hadden gehad...

In ons nieuwe huis hebben we ons blauwe skai stoeltje opnieuw laten bekleden in een rode wollen stof. De skai was na zoveel jaren intensief gebruik beschadigd geraakt en had geen schuld. Voor een nieuwe look zijn we voor een rode wollen stof gegaan. Ook leuk! De blauwe knopen zijn wel gebleven. 
Nu zag ik laatst deze set van van Teeffelen 
te koop bij Whoppah voor 1250 euro. 
Ik vind die van ons mooier met het blonde hout.
Maar toch leuk om te weten dat deze Goed Wonen stoeltjes
 na meer dan 60 jaar nog steeds tijdloos mooi blijven.
 En ook nog steeds aardig wat geld waard zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten