Opruimen als medicijn!


‘Ik heb mijn hart gelucht,
mijn hoofd geleegd en
en passant mijn huis geveegd!'

 
  
In een vlaag van enthousiasme alle keukenkastjes uitsoppen en de vloer boenen kan een groot gevoel van tevredenheid geven en zorgen voor een uitstekend humeur. Iets moeilijks doen, zoals alle papieren voor de belastingaangifte uitzoeken, kan veel voldoening geven en het zelfvertrouwen vergroten. En iemand fluitend het gras zien maaien werkt aanstekelijk en maakt de wereld vrolijker.

Door aandacht te besteden aan huis, tuin en spullen groeit het woonplezier.

Van die wetenschap kun je dankbaar gebruik maken, want….. als je je ergens zorgen over maakt, of moe, boos of verdrietig bent, kan eens flink de bezem ergens doorheen halen je juist meer energie geven in plaats van dat het energie kost.

Flink opruimen en schoon schip maken kan je een beter gevoel bezorgen over jezelf.
Als je jouw huis kunt zien als een metafoor van jouw eigen lichaam, kun je je vast wel voorstellen dat - net als een douche of een bad verkwikkend is voor jezelf - een grote schoonmaak thuis een goede manier is om je weer helemaal met het huis te verbinden, er contact mee te krijgen, te luisteren naar wat het huis te zeggen heeft en alles weer op orde te brengen.

Met die aandacht voor jouw woonomgeving besteed je indirect ook aandacht aan jezelf.

Als je niet lekker in je vel zit, overbelast bent of liefdesverdriet heeft kunnen overzichtelijke opruim- en schoonmaakklusjes juist helend werken.

Dat bezorgt je iets wat niet voor niets ‘een opgeruimd gevoel’ heet.
Dan kan opruimen zelfs een therapie zijn.
 
 


A
ls je heel rustig de afwas doet, of de naaidoos uitzoekt, kan dat heel ontspannend werken. Je doet iets heel concreets waarbij je niet heel erg hoeft na te denken.

Zonder haast en met een muziekje of een gesproken boek erbij kan het als een goede afleiding werken. Eens even afstand nemen van datgene dat zorgt voor zoveel onrust of verdriet.

Als je een opruim- of huishoudklus juist met alle aandacht probeert te doen is het een heuse oefening in mindfulness.
Juist niet nadenken over alles wat zorgen baart en niet oordelen.
Heel aandachtig de vloer dweilen of de kreukels uit je lakens strijken.

Een andere helende, verfrissende werking van het doen van eenvoudige huishoudklussen is dat je dan ondertussen jouw gedachten kunt laten gaan en jouw gevoelens kunt onderzoeken.
Als je al zilver poetsend of de meubels in de was zettend bezig bent, vormen zich wellicht oplossingen over datgene waar je over aan het piekeren bent.

Huishoudelijke klussen doen en achterstallige dingen opruimen kunnen heel verhelderend werken.
Enne…. ook al heb je nog steeds last van stress of liefdesverdriet, dan heb je ondertussen toch maar mooi een schone badkamer, glanzende meubels of een gemaaid gazon.

Je hebt iets positiefs gedaan. Dat geeft frisse energie en de burger moed.
De energie kan weer gaan stromen en in jouw hoofd voel je je dan letterlijk opgeruimder.
Let maar eens op!
 
Narigheid (verwerken en) opruimen
 

Liefdesverdriet
Als je (liefdes)verdriet hebt is het fijn om nat, vooral niet al te zwaar, sopwerk te doen, zoals glazen afwassen, alles nat afnemen, strijken met een stoomstrijkijzer.
Ondertussen lekker uithuilen lucht dubbel op. En zet ondertussen wat verdrietige liedjes op waarop je mee kunt zingen. Ik bedoel het niet als grapje hoor, het is serieus fijn om verdriet te kunnen uiten in dit soort klussen en te weten dat het ervaren van verdriet en het doen van dit soort natte sopklusjes kunnen helpen om jezelf (een beetje) beter te voelen.
En nadien neem je een warm bad of een stevige douche en daarmee stroomt (een deel van) het verdriet weg.

Boosheid
Bij woede en boosheid werken grote bewegingen juist goed zoals alle meubels in de was zetten, hout hakken, vloeren dweilen of de stoep vegen. De energie er uitgooien en gezond moe worden.

Besluiteloosheid
Bij besluiteloosheid of onzekerheid is het doen van kleine sorteerklusjes lekker.
Een rommellaatje opschonen of alle schroeven, haakjes en pluggen uitzoeken. Alles waar niets meer mee hoeft mag lekker weg! En je oefent gaandeweg in het steeds nemen van kleine beslissingen. Dat kan helpen!

Tobben
Bij tobben en twijfelen helpt helderheid.
Een heldere blik kan een nieuw licht op de zaak werpen. Misschien poets je de oplossing zo tevoorschijn. Zeem alle ramen, maak spiegels en alle gladde oppervlakken glanzend schoon.
 
Stress
Bij stress concentreer je je bij voorkeur op de slaapkamer.
Je heeft rust en ontspanning nodig. Ontdoe de slaapkamer van alle onrust brengende en overbodige dingen.
Maak alles stofvrij en fris, zet het raam open, verschoon het bed en kruip er eens lekker vroeg in met een kop thee en een fijn boek.

Eenzaamheid
Voel je je alleen of eenzaam, ga dan iets maken voor jou zelf.
Iets waar jij vooral zelf persoonlijk plezier aan beleeft.
Haal op een plek, al is het maar een boekenplank of een tafeltje, alle onnodige rommel weg en richt in plaats daarvan deze plek in met spullen die belangrijk voor je zijn.
Maak plaats voor dierbare dingen zoals jouw lievelingsfoto’s, een gedichtenbundel, sieraden, een verse bos bloemen, geurkaarsen, een lieve kaart die je ooit kreeg, mooie teksten enzovoort.
Het kan van alles zijn wat maar inspireert en waar je jouw hart aan kunt laven. 


3 opmerkingen:

 1. WAT een mooi stukje - die ga ik later nog eens rustig doorlezen en ernaar handelen. Mijn eigen ervaring: glaswerk in de container gooien is erg lekker als je boos en gefrustreerd bent.
  En ik heb (ergens) in de boekenkast een boek staan over "mindfull knitting" vond ik wel grappig toen ik het kreeg (en kocht?) maar eigenlijk staat het vooral in de kast te staan....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee. Heb ik net nodig. Ik ga beginnen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu begrijp ik waarom ik de laatste tijd zo bezig ben met opruimen. Ik heb behoefte om dingen op een rijtje te krijgen.

  Verder toitoi met alles. Fijn dat er goed nieuws is over je botten in de laatste blogs. Ik heb momenteel moeite om op de smartphone te reageren op blog. Ik krijg steeds foutmeldingen.

  BeantwoordenVerwijderen