Tien gouden opruimregels!In de Binnenkant on-line opruimcursus:'Opgeruimd wonen!' komen in les 9 de 'Tien gouden opruimregels' aan bod. Voor deze ene keer wil ik deze regels ook op mijn blog onthullen. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en of jullie ze ook al wel eens toepassen... 
Daar gaan we!

Regel 1

Spullen hebben een eigen vaste plek nodig.

Om opgeruimd te wonen kunt al uw spullen het beste een vaste en logische plek geven.

Als u weet waar alles is kunt u het zo pakken en hoeft u niet te zoeken.

Waarschijnlijk hebben al veel spullen in uw huis een min of meer vaste eigen plek. Nieuwe spullen kunt u daar makkelijk bijvoegen. Een nieuw overhemd komt zeer waarschijnlijk vanzelf terecht bij de andere kleren in de kast, een flesje witte wijn zet u lekker koud in de koelkast en de nieuwe tandpasta vindt zijn plek naast de tandenborstel op de wastafel.  

De meeste spullen die zichtbaar in de weg liggen zijn spullen die wel gebruikt worden, maar waarvoor nog geen vaste opbergplek in huis is bedacht. Ze worden opgepakt en verplaatst. Ze zwerven door het huis, raken een paar keer ‘kwijt’, duiken later weer ergens anders op. Als u dit soort spullen zoekt is het lastig om ze terug te vinden, omdat ze op verschillende plaatsen hebben gelegen en u moet proberen te bedenken waar u ze voor het laatst gebruikt of gezien heeft…..

Spullen die hardnekkig blijven zwerven of vaak ‘kwijt’ zijn: 
·         sleutels,
·         (zonne)brillen,
·         mobiele telefoons en de bijpassende opladers,
·         (enkele) sokken,
·         scharen,
·         pennen
·         (belangrijke) papieren.

Waarbij papieren vaak zoek raken in stapels.
Een stapel lijkt een ‘soort vaste plek’, maar is meer een voorlopige parkeerplek. Mensen die papieren op stapeltjes leggen doen dat meestal omdat ze er nog ‘iets mee moeten’, en bang zijn om dat te vergeten als ze het ‘te ver weg’ opbergen. Dan komt er een belangrijke rekening tussen wat oude kranten terecht en voor u het weet bent u er een kwartier naar aan het zoeken en loopt u zich enorm te ergeren.

Spreek daarom (met uw huisgenoten) een vaste plaats af voor alle spullen in huis
en leg na gebruik alles steeds weer terug op die vaste plaats.

Daarbij zijn vaste opruimgewoontes uw allergrootste hulp in drukke tijden. Zo’n opbergroutine lijkt misschien erg saai en moeilijk vol te houden, maar voordeel van dit soort gewoontes is dat ze op den duur écht heel gewoon worden.
Hoe gewoontes ingesleten zijn geraakt kunt u merken als u iets verandert. Probeer het maar eens uit door bijvoorbeeld de vuilnisbak in uw keuken eens ergens anders neer te zetten. U zult nog wekenlang automatisch naar de oude plek lopen.
Als (goede) opruimgewoontes ingesleten raken zult u daar zelf uw leven lang plezier van hebben. Nooit meer zoeken en geen geruzie meer over wie dingen heeft kwijt gemaakt.


Regel 2

Berg spullen op waar ze gebruikt worden.

Zoekt u voor uw spullen goede opbergruimte, zo dicht mogelijk in de buurt van de plek waar u ze wilt gaan gebruiken om iets te gaan doen of ondernemen.

Als u alles wat u gebruikt dichtbij, en bij de hand, bewaart,
 hoeft u minder heen en weer te lopen,
heeft u minder plekken waar u iets zou kunnen vinden,
dat is makkelijker onthouden en dat geeft rust!

Mijn ouders hadden vroeger een linnenkast op hun slaapkamer, waar al het linnengoed van het gezin in keurige stapeltjes werd opgeborgen. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb als meisje:
‘Ach, Jacquelien, wil jij even een theedoek, (of een keukendoek, een tafellaken) van boven halen?’.


Ik hielp eens een weduwnaar met 5 (studerende) kinderen zijn huis op te ruimen.
Het beddengoed maakte hem wanhopig. Alle dekbedovertrekken en onderhoeslakens lagen samen in één kast op de overloop. Dat leek goed georganiseerd, maar als alle kinderen thuis kwamen en hij de bedden ging opmaken was het elke keer een blinde gok of hij passend beddengoed te pakken had. Lastig was dat er één- en tweepersoons matrassen in diverse verschillende lengtematen waren. Hij was vooral steeds aan het worstelen met die onderhoeslakens, die hij, als ze weer eens niet pasten, terug in de kast propte, want die rotlakens opvouwen lukt hem niet (en dat is ook een lastig klusje).
We hebben toen voor alle kamers twee goedpassende sets uitgezocht, ze met een textielstift in een hoekje gemerkt en ze in de kamer waar ze werden gebruikt in de vaste kast opgeborgen. Dat scheelde enorm. Nooit meer zoeken dus, en zo uit de kast op het bed.   

 • Bergt u de theedoeken en keukendoeken op in de keuken.
 • Bergt u het beddengoed op, in de slaapkamer waar het gebruikt wordt.
 • Ruimt u de tafelkleden op in de buurt van de tafel.
 • Legt u de badhanddoeken in de badkamer
 • Zet u de zeeppoeder, vlekkenmiddel en wasverzachter bij uw wasmachine.
 • Zet u de koffie, de filters enzovoort bij het koffiezetapparaat.
 • Zet u een pot met pollepels, de kruiden, en olie en dergelijke bij het fornuis.
 • Legt u de tv-gids en de afstandbediening(en) bij de televisie.
 • Vouw bij het opruimen van een beddengoed alles voor het opmaken van een bed, zoals de dekbedset en het onderlaken in een sloop, zo blijft alles bij elkaar en hoeft u niet opzoek naar bijpassende onderdelen.

 Doet u uw administratie altijd aan de eettafel?  
 • Maakt u dan, in de buurt van de eettafel, ruimte in een kast of mand voor al de dingen die u daar voor nodig heeft.
 Als u servies opbergt heeft u meerdere mogelijkheden:
·     een servieskast vlak bij de eettafel (dat is makkelijk met de tafel dekken)
 • een servieskast dicht bij de vaatwasser (dat is makkelijk als u de schone vaat inruimt).
Gebruikt u spullen in meerdere ruimtes?
Berg ze dan op waar u ze het meest gebruikt of schaf meerdere exemplaren aan.
 • Zo heb ik op verschillende plekken een pot met scharen en pennen staan.
 • Mijn vriendin heeft op elke verdieping een stofzuiger want ze wil er geen trappen mee lopen.  
 • Met een mandje met schoonmaakmiddelen in de badkamer grijp ik nooit mis voor een kleine opfrisbeurt.
Wat ook een goeie tip kan zijn is om te opbergplekken te maken op plaatsen waar de rommel vanzelf al terecht komt. Volg het rommelspoor …..
 • Zet een mand voor de tijdschriften naast de bank waar u die altijd graag zit te lezen.
 • Maak een mand of la vrij voor inkomende post (en ook eentje voor oud papier) vlak bij de tafel waar die post gewoonlijk al op terecht komt.
 • Zet een wasmand neer vlak bij de plek waar uw kinderen hun vuile was op de grond laten vallen…. dan is het nog maar een kleine stap voor ze om er aan te wennen om de was ín die mand te gooien.

Regel 3

Ruim wat bij elkaar hoort, bij elkaar op.

Alle spullen die u nodig heeft om iets te doen of te maken (hobby, klussen, administratie) kunt u het beste bij elkaar bewaren.

U weet dan waar (ongeveer) u iets zou kunnen vinden als u het nodig heeft.
Dat scheelt u tijd en energie.


Bijkomend voordeel is dat de drempel om iets te gaan doen kleiner wordt omdat u niet eerst van alles bij elkaar hoeft te zoeken. U begint er dan veel makkelijker aan.
Stel dat u onverwachts een cadeautje wilt verzorgen voor iemand. Dan is het handig als u kunt terugvallen op een cadeautjesmand gevuld met leuke dingen die u door het jaar heen aanschaft als u ze (afgeprijsd) tegenkomt of als u ‘er tegen aan loopt’. Bij die cadeautjesmand kunt u dan ook al het inpakpapier, vloeipapier, plakband, schaar, linten enzovoort bewaren.

Daar vindt u in één oogopslag alles wat u nodig heeft.
Bijkomend voordeel is dat u gelijk ook kunt zien of u misschien dingen (drie)dubbel heeft of dat het juist nodig is om dingen aan te vullen. Als u ook nog op 3 andere plekken inpakpapier zou bewaren, dan zou u dus op meerdere plekken moeten zoeken en in het slechtste geval op meerdere plekken misgrijpen. Dat is om moe en moedeloos van worden! 
Als u een nieuwe rits wilt inzetten in uw favoriete jurkje of een schilderijtje wilt ophangen, is het heerlijk als uw naaimachine (met alle toebehoren) startklaar staat en dat al uw gereedschap (en benodigde schroeven en pluggen) op een vaste plek liggen, zodat u ze alleen maar hoeft te pakken, en niet hoeft te bedenken waar ze zijn blijven liggen. 

Dat de actiedrempel kleiner wordt is vooral prettig bij klussen waar u toch niet altijd gelijk zo’n zin in heeft zoals schoonmaken.
Het werkt stimulerend om de stofzuiger, de boenwas, de emmers, de vloerwisser, de zeemlap en de schoonmaakdoeken zo te kunnen pakken. En die lekker ruikende zeep…
Dat is veel fijner dan overal de spullen bij elkaar te moeten sprokkelen. 


Houdt de bedoeling van goed georganiseerd zijn voor ogen:
Uw leven wordt er makkelijker, overzichtelijker en eenvoudiger door!

Regel 4

Zorg voor voldoende bergruimte.

Houdt u de inhoud van een kast of lade luchtig!

U kunt dan gemakkelijk spullen pakken,
zonder gedwongen te zijn eerst het ene er uit te pakken om bij het andere te kunnen.

Veel mensen hebben geen realistisch beeld van wat er in een kast past.  Ze blijven de boel maar volproppen in de veronderstelling dat het nog best past. Om iets eruit te pakken moeten ze eerst redderen om erbij te kunnen. Dit alles leidt tot een krap en rommelig leven, waarin ze veel tijd kwijt zijn met het pakken en wegleggen van spullen. Daarnaast wordt het moeilijk om in zo’n kast het overzicht te houden.

Spullen liggen onderop of achter een andere stapel. Daar worden de meeste spullen niet mooier of beter van,…. en iets nieuws toevoegen kan al helemaal niet.  
Als uw laden, kasten en kisten tjokvol spullen zitten en er liggen overal stapels, kunt u op uw vingers natellen dat u meer spullen heeft dan bergruimte.

Er zijn 3 mogelijkheden: 
 • U vermindert de hoeveelheid spullen door te sorteren en overbodige dingen af te danken.
 • U zorgt voor nieuwe opbergmogelijkheden om de boel goed gesorteerd en overzichtelijk kwijt te kunnen én goed terug te kunnen vinden.
 • U kunt extra bergruimte maken in kasten door efficiënter om te gaan met onbenutte ruimte tussen planken of door kledingroedes te verplaatsen.

Regel 5

Berg speciale dingen speciaal op.

Houdt u dierbare spullen in ere door ze op een speciale manier te laten zien of te bewaren.

Als u laat zien welke spullen u aan het hart gaan, bewijst u ze eer en
worden ze een prachtige, persoonlijke afspiegeling van wie u bent en waar u van houdt.

Dingen die belangrijk voor u zijn, omdat ze een grote emotionele waarde voor u hebben, geeft u de plek die ze verdienen!

 • Maak bijvoorbeeld een mooi stilleven van een verzameling oude fototoestellen die nog van uw opa is geweest op de schoorsteenmantel!
 • Stal een dierbaar kinderserviesje van uw moeder uit in een vitrine in de hal.
 • Of zet een paar lieve familieportretjes op de piano.
 • Maak een fraaie fotowand met een grote verzameling familiefoto’s in allerlei lijstjes.
 • Fotografeer de knutselwerkjes van uw kinderen en plak of lijst ze in.
 • Er bestaan ook kleine, verdiepte fotolijstjes waar u naast foto’s ook kleine voorwerpen in kunt plaatsen, bijvoorbeeld een sieraad.
 • U kunt een dierbaar gedicht of een mooie tekst verwerken in uw interieur, bijvoorbeeld door ze op de muur te schrijven, onder een glazen tafelblad te leggen of in dienblad te verwerken.
 • U kunt voor dierbare spulletjes (zoals deze lieve babyschoentjes) een mooi plekje in huis verzinnen.
 • Er zijn mensen die ware kunstwerkjes kunnen maken van foto’s en tekeningen in mooie plakboeken. 
Maar……. laat niet uw hele huis innemen door dingen die er voor het mooi staan.
Als alle ruimte dichtslibt, doet u die dierbare dingen geen eer meer aan.
Niets komt fraai uit als het wordt ondergesneeuwd door alledaagse dingen. 

Als u meer van dit soort spullen bezit, kunt u ook een kast, bijvoorbeeld op zolder, reserveren voor dit soort items en af en toe wisselen. Een wisselkast voor dierbare en persoonlijke woonaccessoires kan een enorme hulp voor u zijn als u opgeruimd wil wonen. Bijkomend voordeel is dat als u een tijdje bepaalde items niet meer ziet, u beter kunt beoordelen wat de spullen voor u betekenen dan wanneer ze altijd ‘in beeld’ blijven. Bent u blij om spullen weer tegen te komen en verwelkomt u ze graag een tijdje in uw woonkamer, of bent u eigenlijk wel klaar met een verzameling?

Het kiezen voor een item gaat dan ook daadwerkelijk samen met het verplaatsen van dat ding. En als u er geen zin meer in heeft bent u er misschien eigenlijk wel aan toe om er afscheid van te nemen… Is ook niet erg, maar dan kunt u ze beter weggeven of verkopen.

Regel 6

Kies voor overzichtelijkheid.

Zorgt u bij het inruimen van spullen dat u alles goed te overzien en herkenbaar opbergt.

Maak het u zelf makkelijk.
Alles wat zichtbaar of gelabeld is geeft u grip op uw spullen en rust in uw hoofd.

 Als u een kastdeur open doet is het fijn om de inhoud van de kast in één oogopslag te kunnen zien.
·         Legt u geen stapels achter andere stapels.
·         Hangt u niet meerdere bloesjes op één kledinghanger.
·         Doet u cd’s en dvd’s in de doosjes waar ze in horen en legt u ze leesbaar neer.
·          Geeft u kruidenpotjes die u in een uittreklade van bovenaf bekijkt een etiketje aan de bovenzijde, want anders moet u, als u er eentje nodig heeft, ze allemaal optillen (en degene die u moet hebben is altijd de laatste).      

Spullen die u in ergens in (over)doet moeten goed herkenbaar voor u blijven.
·         Als u een koektrommel met een doorzichtige deksel kiest kunt u gelijk zien of de koek al op is.
·         Doet u koffie in de bus waar koffie op staat en thee in de bus waar thee op staat.
·         Glazen voorraadpotten laten u in een oogopslag weten of er nog rijst of macaroni is.
·         Op de rug van een ordner schrijft u precies op wat er in zit.
·         Hobbyspullen zijn gemakkelijk terug te vinden in doorzichtige stapelkratjes.
·         Kinderen die nog niet kunnen lezen weten in welk krat ze hun lego moeten opruimen als u er een   blokje lego of een foto van een lego bouwwerk op plakt. 
·         Lades, dozen of manden waar u spullen in heeft gedaan kunt u heel simpel een label of een   geschreven etiket geven.
·         En als u veel schoenen heeft kunt u een foto van de schoenen op de doos plakken om ze sneller   terug te vinden.

Regel 7

Laat alles steeds zo opgeruimd mogelijk achter.

Sluit steeds bij vertrek of na afloop van een klus af met een opruimrondje.

Als u telkens opnieuw aan een schoon aanrecht kunt gaan koken 
of een leeg opgeruimde werkplek terugvindt zult u veel fijner en plezieriger aan de slag gaan!

Denkt u bij deze opruimregel maar eens aan een ober die na vertrek van (hopelijk tevreden) gasten in no time de tafel weer klaar maakt voor nieuwe gasten: 
Vers tafelkleedje, kruimels weg, bloemetje en kaarsen netjes bij elkaar samen met de peper- en zoutmolen, menukaart in de buurt…

Gasten willen het gevoel hebben aan een schone en opgeruimde plek te kunnen eten waar ze zich op hun gemak en welkom voelen. Als u zichzelf nu ook steeds dit gevoel geeft…..
  

Belangrijk is dan dat u er een gewoonte van maakt om aan het eind van een klusje of van een werkdag opruimtijd probeert in te calculeren. Stopt u - voor u uw werkdag afrondt – een kwartiertje eerder om alles opgeruimd achter te kunnen laten. Een leeg bureau achterlaten betekent dat u papieren archiveert of gebundeld per onderwerp netjes gesorteerd weglegt. Nog even terugkijken op de dag, stilstaan bij alles wat er goed of minder goed ging, even zien of er klusjes zijn blijven liggen, die u op een to-do-lijstje zet, zodat u precies weet waar u een volgend werkmoment weer mee verder kunt.

Als u nu na het koken in de keuken het aanrecht schoon achterlaat, met de schone vaat weer in de kasten, of in de vaatwasser…. en een sopdoekje over het fornuis en alle losse rommeltjes weg, nog even rondkijken of alles ‘af’ is,…. dan heeft u deze actie afgerond en dat geeft altijd een opgeruimd, voldaan gevoel.  Een volgend moment begint u in uw keuken écht heel veel makkelijker!     

En als u ‘s avonds voor het slapen gaan uw woonkamer even doorloopt, servies en glazen naar de keuken, krant bij het oud papier, kussens opschudden, stoelen aanschuiven, raampje open en wat u allemaal nog meer kunt verzinnen, en…. de volgende morgen is het heerlijk om in een opgeruimde sfeer rustig wakker te kunnen worden.

Het kost hooguit vijf minuutjes en sorteert groot effect. Probeer het maar eens!


Regel 8

Maak het opruimen aantrekkelijker door het aantrekkelijker te maken.

Kiest u die spullen die u graag om u heen heeft, mooi en handig vindt en dus graag gebruikt.

Goed werkend gereedschap en mooie spullen om u heen,
 waar u graag naar kijkt en waar u van houdt,
zijn inspirerend en stimulerend om te gebruiken.

Mooie opbergbussen in de keuken vind u vast en zeker leuker om te vullen of af te wassen, dan een zooitje ongeregeld dat niet fijn sluit, verroest is of er gewoon niet meer uitziet.

Een vrolijk gekleurde fotomap met daarin al uw favoriete succesrecepten nodigt u uit om een pittige ovenschotel of van die lekkere koekjes te maken. En een cadeau gekregen handgemaakt recepten poëziealbum waarin uw familie en vrienden hun favoriete recepten hebben geschreven is helemaal leuk om te gaan gebruiken.

Als u wilt dat zelfs uw administratie doen nog een leuk karweitje wordt, kiest u dan een fraai hangmappensysteem met aantrekkelijk gekleurde markers erop, gesorteerd op categorie. Of kiest u ordners in de kleuren die u mooi vindt, met een duidelijk etiket erop, met frisse tabbladen erin en genoeg ruimte om alles op te bergen.

Zelfs strijken wordt leuker als u een fijne brede plank heeft met een gezellige strijkplankovertrek erover en een superfijn stoomstrijkijzer. En….  als u spullen die u strijkt graag draagt of gebruikt en daar met plezier zuinig op bent. En natuurlijk helpt het ook als u gaat strijken met een mooie film of een boeiend televisieprogramma om ondertussen van te genieten.

Neemt u een mooie houten doos om uw ontvangen post in te bewaren, zodat het steeds wegbergen van post een leuke bezigheid gaat worden.

Voor het opslaan van adressen heeft u misschien veel plezier van een kaartenbakje of zo’n leuke rolodex, waarvan het zoeken, en het omrollen van de kaartjes, zelf al zo’n prettige beweging is.

Dingen waar u zich aan ergert, die u niet zelf gekozen heeft of die slecht functioneren, vreten energie en die energie kunt u heus wel beter gebruiken. Gaat u daarom op zoek naar de dingen die voor u prettig zijn en een stimulans vormen om mee te werken. Dat werkt écht!


Regel 9

Gebruik het vol-is-vol-systeem:

Zo stelt u een grens aan de hoeveelheid spullen die u wil bewaren.

Om ervoor te zorgen dat uw kasten èn uw leven overzichtelijker worden.

 

Het vol-is-vol-systeem, dat weliswaar wat ongezellig klinkt, maar dat u ook het voldoende-is-voldoende-systeem of het genoeg-is-genoeg-systeem kunt noemen, gaat als volgt:
Bijvoorbeeld: U heeft ordners met dingen die u graag wil bewaren:  Tuinideetjes of breipatronen.
Als u iets in de ordner wilt bijvoegen, kan dat tot de map vol zit.

Dan is het moment aangebroken dat u er eerst iets uit moet halen omdat er anders domweg niets nieuws in kan. En gelooft u me als ik zeg dat er bijna altijd wel wat uit kan omdat dingen inmiddels verouderd zijn of omdat u dingen bewaart waarvoor u uw interesse enigszins heeft verloren.

Hetzelfde kunt u doen om de hoeveelheid kleding binnen de perken te houden.
Als u uw kledingkast ruim genoeg vindt om uw kleding in op te bergen en daarnaast een beperkte plek reserveert voor zomer- en winterwisseling is dat uw limiet.


Is die ruimte vol, dan is het tijd om wat spullen weg te doen.

Waarschijnlijk heeft u inmiddels teveel en pakt u steeds dezelfde dingen die favoriet zijn er als eerste uit. Doet u zelf een plezier en hou een opruimsessie. Wees eerlijk en kritisch en bedenk welke dingen moeten afvallen om alles in de kast goed te kunnen terugvinden.

Dit vol-is-vol-systeem, (ook wel bekend onder het: ’Iets nieuws erin? Dan eerst iets ouds eruit!’) kunt u ook toepassen op: de provisiekelder, de servieskast, de koelkast, de vriezer, de boekenkast, de schoenenkast enzovoort.  Werkt gegarandeerd!

Regel 10

Wacht niet met opruimen:

Doe dingen meteen of als u toch even tijd heeft.

Als u niet wacht met het doen (of opruimen) van iets, dan kost het u de minste tijd, 
de minste energie en heeft u alles nog vers in uw hoofd. Zo houdt u overzicht en grip.

·      Ruim tussendoor op, ofwel, maak gebruik van het natuurlijke moment. Als u toch naar boven gaat neem dan gelijk die volle mand met gestreken wasgoed mee die in de gang klaarstaat om boven opgeborgen te worden.

 • Of de spullen die op de trap liggen (wat overigens sterk af te raden is omdat u er zo makkelijk over kunt vallen. Kies liever voor een mandje dat in de buurt van de trap staat).
 • Doet u spullen voor de glasbak of lege batterijen direct in de boodschappentas zodat u ze meeneemt als u boodschappen gaat doen. 
 • Als u aan het bellen bent met een vriendin, geef dan ondertussen de planten water, of doe iets anders dat u met één hand kunt doen. 
 • Of neem zo’n telefoon-headset zodat u twee handen vrij heeft en pannenkoeken kunt bakken of de was ophangen terwijl u ondertussen met uw vriendin bijpraat. 
 • Leg spullen voor de stomerij vast in de auto. Kunt u ze gelijk afgeven als u daar langs rijdt. 
 • Als u staat te wachten tot de koffie is doorgelopen of de melk kookt, kijkt u eens wat u in die twee minuten kunt doen, vuilniszakje verwisselen, koffiebus bijvullen, doekje over de magnetron (persoonlijk maak ik daar graag een sport van, ik houd niet zo van wachten…). 
 • Als u ergens heen gaat waar u mogelijk zal moeten wachten, neemt u dan leeswerk mee. 
 • Neemt u een luisterboek mee voor als u met de auto in de file terecht komt.   
 • Zet u bij het wegbergen van de boodschappen gelijk de nieuwe spullen achter de oude. 
 • Schrijf afspraken, met het bijbehorende telefoonnummer, meteen in uw agenda, dan heeft u alles bij de hand als u moet bellen dat u iets later bent of de afspraak wilt verzetten. 

Wilt u weten hoe rommelig u nu eigenlijk bent? 
Doe hier de rommelfactorsneltest

Voor meer informatie over de on-line opruimcursus:
'Opgeruimd wonen!' van Binnenkant klik hier
5 opmerkingen:

 1. Dat zijn handige tips. Dank je wel! Mijn handdoeken bewaar ik niet in de badkamer. Niet alleen omdat ik daar geen ruimte voor heb, maar ook omdat ze dan snel vochtig zouden worden waardoor er schimmels in gaan zitten en ze worden daar niet frisser van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo dagelijkseonzindingen, dankjewel voor je reactie.
   Ik begrijp je punt. Bij ons is het nooit zo vochtig in de badkamer. De handdoeken hangen in een open rekje uit de buurt van de douche. En we hebben vloerverwarming en een luchtcirculatiesysteem waardoor het altijd warm en alles snel droog is daar. We hangen er zelfs wel eens wat nat wasgoed op een droogrekje te drogen. Dat gaat ook prima.
   Dus geen probleem. Plus dat ik de handdoeken wel rouleer, steeds de schone onder op de stapel. Dan komen ze allemaal aan de beurt. fijne dag, hartelijke groet, Jacquelien

   Verwijderen
 2. Veel van de tips zijn handig! Ik weet het omdat ik jouw cursus doe. Maar ik ben het alleen niet eens met het bij elkaar zetten van de spullen waar je deze gebruikt. Ik moet er niet aan denken om schoonmaakspullen in het toilet of in de badkamer te zetten, dat vind ik dus rommelig staan en extra rommel erbij. Schoonmaakspullen bij elkaar in een kast. Die pak je als je die nodig hebt. Handdoeken gewoon in de linnenkast, anders heb ik overal in huis stapeltjes, in keuken, toilet en badkamer. Nee daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Maar iedereen zijn eigen manier! Groetjes, Carola

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Carola, leuk om je hier te treffen. Je past eigenlijk regel 3 toe. Dat kan natuurlijk ook! Een hele fijne dag hoor! groet, Jacquelien

   Verwijderen
 3. Prachtig gedaan! Fijn, groet en een hele fijne dag, Jacquelien

  BeantwoordenVerwijderen