De zoektocht van velen


Even geleden kwam er een vrouw op mijn maandagmorgeninloopspreekuur om van gedachten te wisselen over de inrichting (kleuren en indeling) van haar nieuwe te verbouwen appartement. 

Ze vertelde een werkkamer nodig te hebben. Toen ik vroeg wat voor werk ze doet, vertelde ze dat ze schrijfster is. Thuisgekomen googlede ik haar boeken, die ik meteen reserveerde bij de bibliotheek en ben gaan lezen. Ze schrijft over ouder worden op een heel inspirerende manier.  

Eerst las ik het non-fictie boek: 'Mooi oud zijn, mooi oud worden'.
Een zoektocht naar wat het betekent om in de huidige tijd oud te zijn.


Twee vrouwen raken in gesprek over hoe ze oud willen worden. Dit gesprek is het begin van een briefwisseling. 
Ingrijpende veranderingen, opborrelende angsten, groeiende inzichten, winst én verlies worden zichtbaar. 
Het is een zoektocht op de weg die onverstoorbaar leidt naar het einde van dit leven. Hoe ben en word je Mooi Oud? 

Deze correspondentie wordt ingeleid door een essay van Gertrude Klinkhamer waarin zij onderzoekt hoe de huidige blik op ouderdom is beïnvloed door onze Westerse culturele geschiedenis. 
Daarin laat zij zien dat levenskunst de kwaliteit van het ouder wordende leven verhoogt. 
Het essay reflecteert op oud (durven) zijn en oud worden in deze tijd. De briefwisseling die volgt, weerspiegelt de zoektocht van velen. 'Mooi oud zijn, mooi oud worden' stijgt daarmee uit boven de individuele ervaringen van déze twee vrouwen.


Het andere boek dat ik van Gertude Klinkhamer las is de roman: 'Slotakte'.

Bij de 77-jarige Elsie de Vries neemt het verlangen naar de dood toe. ‘Ik heb het leven nog weinig te bieden en omgekeerd heeft het leven mij niet veel meer te geven.’ Naast pogingen zich the art of aging eigen te maken verkent ze de mogelijkheden om in eigen regie te sterven. De paar resterende vrienden en vooral het enig overgebleven familielid Thomas confronteren haar met zichzelf. De wens op een ‘goede’ manier afscheid te nemen vraagt van haar het geleefde leven nog eenmaal te onderzoeken. Dan wankelt het beeld dat ze in de loop van de jaren van zichzelf heeft opgebouwd.

Slotakte is een intieme roman over fundamentele levensvragen: oud zijn, vriendschap, liefde en dood. Observaties en overpeinzingen vanuit een veranderd perspectief en een haperend geheugen schetsen het verstrijken van de tijd. Ze tonen het eenzame proces van iemand die toegroeit naar de dood omdat het leven ‘volleefd’ is.

Beide boeken zijn van harte aanbevolen, 
Ook fijn om te lezen als je nog geen 65 plusser bent.
Of om het samen in een leesclub te gaan lezen..

4 opmerkingen:

  1. Ik zit hier zo dubbel in, ik wordt volgend jaar 75 en partner 80, we zitten dus erg in de doelgroep. Toch heb ik geen zin erover te lezen, nogal struisvogelgedrag waarschijnlijk, en aan de andere kant wil ik best weten hoe anderen het meemaken en voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, de boeken zijn niet zwaar of slachtofferig maar juist inspirerend. Vind ik... Jacquelien

      Verwijderen
    2. Ik heb gekeken of ze in mijn luisterboeken app staan maar kan alleen een Kees Klinkhamer vinden Gelukkig ouder worden, maar is alleen te lezen niet te luisteren en ik hou niet van e-boeken. Maar ik heb hem wel op de digitale boekenplank gezet zodat ik de naam en onderwerp niet vergeet.

      Verwijderen
  2. Ik zet beide boeken op mijn lijstje. Dank voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen