Edith Wharton
------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Tadááá: enter fase twee. Je accepteert je eenzaamheid. Daar ben je nou volwassen voor geworden. Je zegt ja tegen alle pijn. Je aanvaardt je verdriet, je machteloze woede, knagende spijt, wurgende angst, noem maar op en ga maar door. Hoort erbij, hou je toch, niks mis mee. Gewoon voelen, voelen, voelen tot het weer voorbij is. Zet je hart open, je hart is groot genoeg voor alle pijn, je hart maakt er liefde van. En diepgang, en kracht. Verdoving is een zegen, zeker. Geniet ervan als het nodig is, maar met mate. Want verdoving is tijdelijk en de pijn blijft gewoon om de hoek op je liggen wachten.
3. In fase drie daalt het nederig-stemmende besef in je ziel dat je niet alles zelf in de hand hebt. Ik kan nog zo dapper verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen geluk en alles voelen wat er maar te voelen valt en nóg krijg ik de boel niet echt onder controle. Telkens weer gebeurt er iets onverwachts, iets dat ik niet gepland heb of niet wil. Soms is het een leuke verrassing, vaak ook niet. Er is zoiets als het lot, of karma, of de Dao, of God’s ondoorgrondelijke wegen, noem het hoe je wilt, iets dat oneindig groter is dan ikzelf en zich niets aantrekt van wat ik met mijn frontale kwabje kan bedenken.
4. Klapper. Dit alles leidt tot de Grote Gelukkigmaker: zelfvergeving. Als ik mijn best doe en mijn geluk niet meer van anderen of van omstandigheden laat afhangen, als ik mijn gevoelens accepteer en mijn hart laat breken, als ik erken dat het leven mij leidt en dat ik mij maar het best kan laten leiden, dan is het zonneklaar dat ik mijzelf ook vergeven kan. Vergeven voor alle kleine ongelukjes. Vergeven voor mijn fouten, mijn onhandigheden, misstappen. En ook vergeven voor al het grote dat ik eigenlijk niet wilde maar toch deed, of toeliet. Vergeven. Gewoon zelf gedaan. De verantwoordelijkheid ervoor genomen, de pijn ervan gevoeld, het hart ervoor open gezet, beseft dat dit het lot is.
Fijn toch, zo’n stappenplan? Niet makkelijk misschien, maar wel simpel. Veel geluk ermee!
Ik ben pas gelukkig als…
Zit jij net als veel andere mensen te wachten op je geluk? Misschien doe je het wel zonder dat je het door hebt. Als je bijvoorbeeld een zeer doelgericht persoon bent kan het zijn dat je pas gelukkig denkt te kunnen zijn als je een doel hebt bereikt.
“Ik ben alleen al blij als die tentamens voorbij zijn”, “Als ik verhuis zal ik eindelijk gelukkig worden”, “Als ik vijf kilo kwijt ben zal ik gelukkiger zijn”. Dit zijn herkenbare uitspraken, maar onderzoek wijst keer op keer uit dat ze niet kloppen. Je wordt niet gelukkiger als je slank bent, je bent niet aantoonbaar gelukkiger in je nieuwe huis en het winnen van de loterij doet weinig voor je echte levensgeluk. Als je van binnen niet verandert zullen veranderingen in je omgeving niet veel voor je geluksbeleving betekenen. Je bent even iets gelukkiger, maar binnen afzienbare tijd stabiliseer je weer terug naar je oude geluksniveau. Miljonair of niet.
Dus? Dus moet je niet blijven wachten tot je gelukkig kunt zijn. Wat je namelijk eigenlijk doet is jezelf pas toelaten om gelukkig te zijn wanneer je iets bereikt hebt. En dat hoeft niet. Je kunt nu namelijk ook gelukkig zijn, terwijl je je doelen nog niet hebt bereikt.
Je kunt alleen nu gelukkig zijn, niet straks
Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt. Het is ook grotendeels onafhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. Je kunt gelukkig zijn in een armoedige flat, je kunt ook gelukkig zijn in een luxe penthouse. Wanneer je je geluksbeleving laat afhangen van dingen die in de toekomst al dan niet gaan gebeuren doe je jezelf tekort. Want al die tijd dat je je doel nog niet hebt bereikt ben je niet optimaal gelukkig. Het kan het heel goed zijn dat je, wanneer je je doel dan eindelijk hebt bereikt, er helemaal niet zo gelukkig van wordt. Bovendien bereik je als gelukkig mens meer. Wie werkt vanuit een basis van geluk is stabiel, staat sterk in zijn schoenen en is daadkrachtig. Je bereikt je doelen razendsnel als je lekker in je vel zit. Daarom is het slimmer op je te focussen op het geluk dat je nu kunt ervaren. Los van de toekomst en het verleden. Je kunt nu goed in je vel zitten, ongeacht of je nu wel of geen lotto wint.
Geluk heeft niets te maken met verleden of toekomst. Je kunt het alleen nu zijn. Je bent het alleen wanneer je je op het nu focust. Zo lang je dit blijft doen zul je gelukkig kunnen zijn. Het is dus belangrijk dat je je vandaag op vandaag focust, iedere dag opnieuw.
Kleine dingen bouwen je levensgeluk op
Hoe doe je dit dan? Hoe kun je gelukkig zijn terwijl je eigenlijk niet tevreden bent met de situatie waarin je je bevindt? Het antwoord is zowel simpel als uitdagend: door te genieten van de dingen die wél goed zijn. Geniet van een mooie zonsondergang, van de liefde van de mensen om je heen, van een lekkere kop koffie. Verheug je op een gezellige avond met je partner, verwen jezelf met een lekker kopje kruidenthee of maak een heerlijke wandeling. Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig. Probeer jezelf te verwonderen over de schoonheid van de natuur, lach zo vaak als je kunt, speel met je hond, geniet van een opgeruimd huis of lees een goed boek. Als je er voor open staat zijn er zoveel kleine, eenvoudige dingen waar je iedere dag van kunt genieten. Het is alleen wel nodig dat je je realiseert dat je moet genieten!
Wie geniet van alles wat nu goed is zit lekker in zijn vel. Je voelt minder frustratie en meer rust en dankbaarheid. En vanuit deze basis kun je stap voor stap naar je andere doelen toe werken. En als je deze doelen bereikt, wordt het leven alleen nog maar mooier!
Geniet nu van het leven, en verwacht dat het nog mooier wordt
Door je te focussen op liefde, genieten, dankbaarheid, acceptatie en verwondering merk je dat het leven eenvoudiger en leuker wordt. Je voelt je gelukkiger zónder dat je al je ambitieuze doelen hebt bereikt. Je kunt arm en gelukkig zijn. Je kunt single, werkloos, gehandicapt of te dik zijn, en je toch gelukkig voelen.
Geluk komt van binnenuit, en het gaat om het gevoel wat je nu ervaart. Niet om wat je in de toekomst wilt of gaat ervaren. Zorg dat je nu gelukkig bent, en werk aan de doelen die je naar jouw idee nog gelukkiger zullen maken. Op die manier leef je met de verwachting dat het leven alleen nog maar mooier en mooier gaat worden. En dat is een leven waard om te leven.
Jelle Hermus
------------------------------------------------------------------------------------------
Leuk dat je dit deelt. Ik ben ook vaak zomaar gelukkig.
BeantwoordenVerwijderenDie teksten van Jelle Hermus vind ik vrijwel altijd hout snijden. Ik ben geabonneerd op zijn nieuwsbrief en heb zijn boeken gelezen. Ik geloof dat ik ze maar eens ga herlezen.
BeantwoordenVerwijderen