De helende kracht van creativiteit


Ieder van ons heeft vast wel eens meegemaakt 
hoe iets moois maken, van niets iets maken, iets nieuws creëren kan helpen om je - juist ook over jezelf - iets beter te voelen.

Fotograferen, tuinieren, klussen, handwerken en kunstzinnig bezig zijn kan een mens veel levensvreugde opleveren. Net als een mooie tekening maken, een appeltaart bakken of van een paar oude plankjes een leuk kastje fabrieken. Of sterretjes vouwen. Of al je meubels anders neerzetten. Of bloemen plukken en er een mooi boeket er van maken. Of voor je (klein)kind een pyjama naaien en dan voor de pop ook eenzelfde pyjamaatje.

Het lijken allemaal van die simpele dingen, maar die kunnen op een bepaald moment heel belangrijk voor jezelf zijn en vooral zin en plezier aan het leven geven.

Toen ik 27 jaar geleden maandenlang met een gecompliceerde enkelbreuk met mijn voet omhoog moest zitten, voelde ik me zo beknot in mijn mogelijkheden. Ik had het er over met een vriendin en zij gaf me de tip om 'iets' te gaan maken. Iets maken wat er eerder nog niet was en waar ik me lekker mee bezig kon houden. En wat me vast een beter gevoel over mezelf zou geven. Toen heb ik de gelegenheid te baat genomen om een deken te breien van allerlei restjes gekleurde katoen. Met elke nieuwe kleur erbij zag ik het werkstuk groeien. Het gaf me het vertrouwen dat het heus wel weer goed zou komen met mij en mijn voet, en de tijd ging prettig voorbij.

Het was een win-win-win-situatie, want ga maar na: Alle restjes katoen werden opgeruimd, onze dochter was blij met een mooie nieuwe deken voor haar slaapkamer, ik maakte iets en voelde me enorm creatief. Ik wist hiermee een positieve draai te geven aan een nare situatie en kreeg complimentjes voor iets wat niet inspannend, maar juist ontspannend was, en…. ondertussen had ik alle tijd om mijn schrik, pijn en verdriet te verwerken.

Voor mijn werk als binnenhuisarchitect is het soms ook nodig dat mijn creativiteit gaat stromen. Ontwerpen is eigenlijk iets bedenken dat er eerst nog niet was. En een oplossing voor de vraag of de wens van de opdrachtgever. Natuurlijk ben ik daar in geschoold, maar telkens weer opnieuw is het voor mijzelf ook een avontuur hoe ik nu weer ga kijken naar de vraag en waar mijn ideetjes mij heenvoeren. Soms voelt het als een raampje openzetten en afwachten. Afwachten en open gaan staan voor wat er langs komt vliegen. Het kan ook kwetsbaar voelen om iets 'nieuws' te bedenken omdat het natuurlijk ook tegen kan vallen. Maar gelukkig komt uit elk mislukt plannetje wel vaak weer iets nieuws opborrelen.

Soms hoor ik: Ja maar ik ben helemaal niet creatief. Nou, laat ik je geruststellen: iedereen is creatief en dat kun je ook verder ontwikkelen. Door dingen te doen die je daar mee op weg helpen. Om op een andere manier te kijken en zo verrassende ideetjes op te doen. Zo vallen creatieve gedachtes mij persoonlijk vaak toe op de meest onverwachte momenten: als ik onder de douche sta of op de fiets zit. Of ik word er mee wakker. Ook fijn. 


Wil je jouw eigen creativiteit ontwikkelen? 
Kijk dan eens - anderhalve minuut - naar dit filmpje

Mijn top vijf is: 
Mislukken mag. 
Zorg voor genoeg rust.
Zing onder de douche. 
Ruim je bureau op.
Maak iets af. 

En bij jullie? 


2 opmerkingen:

  1. Dag Jacquelien, heerlijk t filmpje. En oh ja....afmaken en bij de computer wegblijven ( verslavend). Herkenbaar. Voor mij was t een ontdekking dat ook wiskunde, een auto repareren en een taart bakken creatieve processen zijn.
    Groeten Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sodeju, dat is een mooie deken waar heel wat herinneringen aan kleven!
    Volgens mij kan dat filmpje best wel helpen bij mensen met een burn-out! Zoveel goede ideeën om je aandacht eens op iets anders te richten!

    BeantwoordenVerwijderen