Hoe meer wilde bloemen en inheemse bomen hoe beter!

 

Al een tijdje post ik elke maandag
een blij en vrolijk makend bericht,
zoals een goed idee voor een meer
groene, duurzame en sociale wereld.
Om elkaar te helpen, te ondersteunen
en de broodnodige moed in te spreken.

En soms post ik ook gewoon iets moois
of grappigs wat mezelf een fijn gevoel geeft.
Om de week een beetje goed te beginnen.

Deze week een deel uit een artikel uit dagblad Trouw:

'Als iedereen twee à drie wilde bloemen 

plant komen we heel eind'


De Cruydt-Hoeck in het Friese Nijeberkoop levert zo'n vijfhonderd zaden van inheemse wilde bloemen en planten. De vraag daarnaar neemt toe. Dat wijst erop dat de noodzaak van meer biodiversiteit is ingedaald, meent eigenaar Jasper Helmantel. 
'Herstel van soortenrijkdom is onze missie.'

Het bedrijf is de grootste specialist in zaden van inheemse planten en bloemen van Nederland. De afnemers van zadenmengsels zijn gemeenten (voor hun openbaar groen, parken en heemtuinen), particulieren en agrariërs. De omzet (in 2023 was die 3,5 miljoen; dit jaar naar verwachting 4 miljoen euro) neemt elk jaar gestaag toe. Een teken dat het besef tot een brede laag is doorgedrongen dat wilde bloemen en planten nodig zijn voor meer vlinders, insecten, vogels en bijen.

"Als wij wilde planten en bomen terugbrengen in de leefomgeving, komen de bijen, vogels, vlinders en insecten ook terug en wordt het ecosysteem hersteld. We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant", meent hij. 
"De dagkoekoeksbloem vind ik bijvoorbeeld een mooie bloem, maar ook de margriet, knoopkruid en kattenstaarten zijn een aanwinst voor je tuin."

Maar waarom zijn juist wilde bloemen en planten cruciaal voor het herstellen van de biodiversiteit? Helmantel legt uit: "Inheemse planten sluiten naadloos aan bij de insecten die hier voorkomen. Een goed voorbeeld is de Europese zomereik. Op een oude eik kunnen zomaar 300 à 400 organismen als insecten, schimmels, bacteriën, korstmossen en vogels leven. Maar zet je die boom in Amerika neer, dan zit er bijna niks op." Andersom geldt dat ook, geeft hij aan. "De Amerikaanse eik die je hier veel ziet, daar zitten bijna geen organismen op. Maar in Amerika waar hij thuishoort zit het er vol mee."

'We moeten bomen planten, veel bomen'
Sierplanten hoeven wat hem betreft niet weg, haast hij zich te zeggen. "Ook al dragen ze niet veel bij aan de biodiversiteit, ze zijn wel heel leuk. Dat vind ik als tuinier ook. Maar plant dan ook enkelbloemige sierplanten. Stuifmeel zit bij deze planten niet verstopt in de kelk. Vlinders en bijen kunnen er zo gemakkelijk bij. 
Wat trouwens wel uit de tuin moet zijn te veel tegels. 
En we moeten bomen planten. Veel bomen."

In september vorig jaar introduceerde het bedrijf met succes op speciale grondsoorten gerichte gemeentemengsels. Helmantel: "Voor alle 342 gemeenten in Nederland hebben we zadenmixen gemaakt die passen bij de grondsoort. En dat pakken gemeenten goed op. Een mooi voorbeeld is Tilburg, dat op de scheidslijn van zand en veen ligt. Dat bloemenweidemengsel hebben we samen met hun ecoloog samengesteld. Het bestaat onder anderen uit vlasbekjes, zandblauwtje, Sint-Janskruid, hazenpootje, knoopkruid en kleine leeuwentand. Als de gemeente vragen krijgt van particulieren wat geschikt is voor een wilde tuin, kunnen ze hiernaar verwijzen. 
Dit mengsel mag je altijd zaaien. Heel mooi, want hoe meer wilde bloemen en planten, hoe beter!"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten