De A'dammer van Pastoe




Een prachtig, elegant en tijdloos model kast van Pastoe is de A'dammer, ontworpen door Aldo van den Nieuwelaar, een Nederlandse vormgever en architect die in 1969 zijn eigen studio oprichtte. Geinspireerd door Gerrit Rietveld, de Stijl en het Bauhaus ontwierp hij onder andere meubels, tapijten en lampen.

Al in 1973 begon Van den Nieuwelaar met de vormgeving van de A’dammer opbergkast. Het ontwerp begon als een opbergoplossing voor grammofoonplaten. Daarna begon hij met materiaalonderzoek. In het originele ontwerp was het rolluik gemaakt van een gelakte dunne houten plaat. De toenmalige salesmanager van Pastoe vond dat de kast zeer geschikt was voor de collectie van Pastoe.


In 1978 bracht Pastoe dit design officieel uit, wat uitgroeide tot een van de meest verkochte Nederlandse meubels ooit. De vorm van dit icoon is afgeleid van de (oude) Amsterdamse parkeermeters, wat ook de naam verklaart.

Tijdens de productontwikkeling werd er gekozen voor een kunststof als materiaal voor de roldeur, in plaats van het gelakte dunne hout. Kunststof was namelijk meer geschikt voor deze toepassing dan hout, omdat het  materiaal flexibeler over de bovenkant van de kast schuift. Daarnaast is het gemakkelijk te kleuren. Wanneer het rolluik omhoog geschoven wordt, verdwijnt deze in de achterkant van de kast. De afstand tussen de horizontale ribbels is ter grootte van een vinger. Hierdoor vormen de ribbels van het rolluik grepen op elke willekeurige hoogte en zorgen ze voor een interessant optisch effect.

Deze A’dammer is nu verkrijgbaar in notenhout. 
De afmetingen zijn 37cm breed, 205cm hoog en 37cm diep.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten