Villa Vleer verlicht de Noorderhaven

 

Villa Vleer verlicht Noorderhaven en in de verte gloort de nieuwe stichting Binnenland.

In de nieuwe Zutphense wijk Noorderhaven wordt nog druk gebouwd. De appartementen die verrijzen, stralen nog weinig gezelligheid uit. In schril contrast daarmee staat Villa Vleer, de voormalige opzichterswoning van de oude gasfabriek die ooit op de Mars stond. Hier brandt licht, de ramen zijn versierd en (tot en met 31 december) werden er oliebollen en ander winterlekkers verkocht in de winterkraam buiten.


Deze winterkraam is het eerste initiatief van Binnenland, een stichting in wording. Villa Vleer is al langer een plek waar bijzondere dingen gebeuren. Afgelopen zomer nog werd in samenwerking met Buddy to Buddy een project georganiseerd voor vluchtelingen en jongeren. De kleurrijke bewoners van het pand, Karel Overbeek en An de Cock, stonden eerder onder meer aan de wieg van Het Dagelijks Bestaan, waar vastgelopen jongeren uit Zutphen en omgeving een dagbesteding vonden.

En nu is het tijd voor iets nieuws. Karel en An hebben met vier andere gezinnen/stellen Binnenland bedacht. Binnenland moet een plek worden waar mensen op allerlei (creatieve) manieren aan hun eigen binnenland kunnen werken. Dat kan door middel van coaching, maar ook door creatief bezig te zijn, theater of iets simpels als brood bakken of in de tuin werken.

Hoewel Villa Vleer een fijne plek is, zoekt de stichting voor Binnenland een nieuwe locatie. Waar genoeg ruimte is om te wonen en te werken. Een plek in of vlakbij Zutphen. Een verwonderlijke plek met als centraal punt een herberg, waar het straks allemaal moet gebeuren. ,,Het is onze gemeenschappelijk droom”, legt Noa uit. ,,Op deze verwonderlijk plek moeten onze gasten zich kunnen laven aan de weldaad van het land en de gemeenschap. Als je wil, kan je hier even pas op de plaats maken. Wij hebben een grote verscheidenheid aan expertise om dat optimaal te kunnen begeleiden. Wij geloven dat er in deze tijd veel behoefte is aan plekken als dit.”

De transparanten op de ramen zijn tot 6 januari - Driekoningen - in de avonduren te bewonderen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten