Het is tijd voor een kledingdieet



Ik las het volgende:

De Nederlandse consument koopt per jaar gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken en doet er 40 weg. Gemiddeld hebben we 173 stukken in de kast hangen. Daarvan liggen zeker 50 stuks al langer dan een jaar ongebruikt in de kast. 

Ik ben benieuwd wat mijn score is. Ik koop zeker geen 46 nieuwe kledingstukken elk jaar. Maar als ik alles bij elkaar optel (zomer en winter) zou ik zelfs zonder ondergoed en sokken mee te tellen best op 173 uit kunnen komen... Waar ik een behoorlijk deel niet van draag. Ook omdat mijn gewicht schommelt, en ik een leuk jurkje niet gelijk wegdoe omdat ik hoop dat ik het het volgende seizoen wel pas. Daarbij helpt het niet als dat soms ook blijkt te kloppen...

Onderzoeker Irene Maldini laat in een interview met de NOS weten dat we niet van de kledingindustrie hoeven te verwachten dat zij de kledingberg kleiner zullen maken.
'Uiteindelijk wil de industrie groeien en dat betekent meer kleding verkopen. Daarom is er voor de consument een belangrijke rol weggelegd om kledingverspilling te verminderen.'
'Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat op het klimaat / milieu hetzelfde effect als wanneer heel Rotterdam een jaar lang vegetarisch eet.' 
Minder kleding kopen lijkt de enige manier om de kledingberg te laten krimpen. De campagne Love your clothes van Milieu Centraal laat zien hoe je zo lang mogelijk van je kleding kan genieten. Zo vind je er tips om kleding van goede kwaliteit te herkennen, maar ook hoe je goed voor je kleding kan zorgen, hoe je vervelende vlekken van bijvoorbeeld zonnebrand kan verwijderen en hoe je je kleding kan repareren.

Mocht je toch behoefte hebben aan ‘nieuwe’ kleding in je kast, dan kan je je kleding natuurlijk altijd ruilen of tweedehands iets nieuws op de kop tikken. Je kan natuurlijk ook een beroep doen op je creativiteit door je kleding te vermaken, nieuwe combinaties te zoeken of je look te vernieuwen met andere accessoires. 

Persoonlijk koop ik ook graag tweedehands kleding. Ik ben zelfs meer dan 20 jaar vrijwilligster geweest op de tweejaarlijkse kinderkledingbeurs en later (toen onze kinderen allemaal volwassen werden) op de volwassen kledingbeurs. Ik ga er ook elk jaar graag even neuzen, en koop er dingen die ik nooit nieuw zou hebben uitgezocht. In de winkel heb ik wel eens een mooi lang vest gekocht van rond de 100 euro. En als ik er op de beurs dan twee voor samen 20 euro op de kop kan tikken dan is dat al snel leuk voor erbij. Maar die blijf ik dan gerust 8 jaar door dragen, al is het misschien minder vaak.

Project 333
Wie zijn kleding grondig wil minimaliseren 
kan de uitdaging van Project 333 aangaan. 
Mensen die hieraan meedoen dragen drie maanden lang maximaal 33 kledingstukken. 
Uit ervaringen van deelnemers blijkt vooral dat het niet zo onmogelijk is als het in eerste instantie lijkt (het lukt op vakantie ten slotte ook). Bovendien word je er veel creatiever van. Omdat je er toch niet elke dag hetzelfde uit wil zien, word je gedwongen om nieuwe combinaties te maken en dus creatiever om te gaan met je 33 kledingstukken.

Kijk, dit lijkt me een leuke uitdaging. Dit weekend wil ik mijn winterkleren tevoorschijn halen en zal dan ook eens kritisch door de zomerkleren lopen voor ik ze weg berg. (door het warme weer heb ik zomerjurkjes veel vaker gedragen (en gewassen) dan in een 'normale' zomer. En de kwaliteit van dit soort jurkjes is daar minder tegen bestand.

Ik kan dan 33 stuks kleding uitzoeken en daar tot de Kerst mee proberen te doen.
(dan tel ik schoenen, pyama's, ondergoed en panty's niet mee)
Sterker nog: Als ik er iets minder kies kan ik nog wat aanschaffen op de kledingbeurs in oktober, tot ik op 33 stuks uitkom. Dat lijkt me vooral handig mocht ik merken dat ik bijvoorbeeld nog een warme trui mis, of een vest bij een bepaald rokje. 

Het lijkt me sterk dat me dat niet zou lukken. 
Ik houd jullie op de hoogte.

PS Als er iemand is die mee wil doen, dan hoor ik graag jouw ervaringen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten