'Maak ruimte voor je verdriet!'



Psychiater Dirk De Wachter: 'Maak ruimte voor je verdriet!'


Als we doen alsof het leven een feest is en de blues niet durven te leven, loopt het mis.

Als psychiater ben ik een verdrietdokter. Mensen komen bij mij als ze een gemis ervaren, een tekort, een probleem. Als we doen alsof het leven alleen een feest is, en de blues niet durven te leven, dan loopt het mis. De nieuwe media zijn niet zo geschikt voor de kleine problemen van het leven; die worden niet zo vaak getwitterd. We vragen voortdurend aan elkaar: hoe gaat het? Het antwoord op die vraag is altijd 'goed', en dan stopt de conversatie.

We hebben reëel contact nodig en de behoefte om elkaar in de ogen te kijken. We moeten elkaar aanraken, of zoals ik vaak zeg: voor de lastige dingen moeten we elkaars vel voelen. Toch leven we in tijden waarin we een zekere afstand houden, en waarin we schrikken van elkaar. We ontmoeten elkaar alleen in de vrolijkheid. Maar af en toe is het leven lastig, dat kán niet anders. Als we onszelf in staat zouden stellen om die lastigheid te benoemen en met elkaar te delen, zou dat veel psychiatrische problemen voorkomen.

De meest wezenlijke verbindingen tussen mensen komen op lastige momenten, als het minder goed gaat. We krijgen een band met elkaar op de momenten dat het belangrijk is dat we in elkaars aanwezigheid zijn en iemand hebben die naar ons luistert.

Psychiaters hebben momenteel te veel werk. Als we morgen het aantal psychiaters verdubbelen, hebben ze overmorgen weer wachtlijsten. We kunnen minder psychiatrie tot stand brengen als we met elkaar spreken en het sociale weefsel versterken. Ik ben een systeemdenker, en kijk niet alleen naar de manier waarop het individu zijn leven leidt, maar naar hoe we leven in verbondenheid met anderen. 

De sleutel voor de moderne mens ligt in het samen dragen van de lastigheden van het leven. En dan niet alleen de zware lastigheden, maar juist ook de gewone, alledaagse lastigheden, zoals problemen met je kinderen, baas of religie. Die moeten we onder ogen durven zien en samen durven aangaan.


'De liefde verschijnt op de momenten dat het moeilijk wordt.
Het verdriet geeft aanleiding tot de liefde.'



2 opmerkingen:

  1. Hallo Jacquelien,
    Ik lees graag je blog, leef zo een klein beetje met je mee, ook al kennen wij elkaar verder niet. Ik weet niet of je weleens naar De Verwondering kijkt, maar daar heb ik Dirk de Wachter eens gezien. Stuur het linkje mee: https://www.kro-ncrv.nl/deverwondering/seizoenen/seizoen-2017/dirk-de-wachter
    Fijne dag, Lita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lita,

    dankjewel voor de tip. Ik heb de verwondering met Dirk de Wachter net terug gezien. Inspirerend. Ik voel me ook gesterkt door zijn woorden wanneer hij zegt: De ramen moeten open gezet worden. Verdriet moet je uiten en delen. Niet omdat het prettig is maar omdat het nodig is. En dat je de liefde juist vindt op de momenten dat het moeilijk is.

    Dat helpt me ook om eerlijk te zijn op dit blog. Soms krijg ik de vraag of ik het niet moeilijk vindt om zo open te zijn over mijn zorgen en moeilijkheden. Ja, dat vind ik soms moeilijk, maar ik zou het nog moeilijker vinden om alles wat moeizaam of verdrietig is voor me te houden. Dan wordt het zo onecht. Dus, ik probeer open te zijn en tegelijk op te letten dat het geen gezeur wordt of een drama.
    Valt soms niet mee. Maar mijn motto is niet voor niets al jaren: 'Gedeelde vreugde is dubbele vreugde en gedeelde smart is halve smart.'
    Leuk dat je me volgt Lita, Weet je nog hoe je bij mijn blog bent terecht gekomen?
    Fijne dag, groet,Jacquelien

    BeantwoordenVerwijderen