De Spectrum Benno spiegel



De Spectrum Benno spiegel is een ontwerp van Benno Premsela. Het verhaal gaat dat hij in 1956 door Spectrum werd gevraagd een stijlvol meubelstuk te ontwerpen, dat niet te groot moest zijn. Premsela dook het magazijn van Spectrum in en doorzocht de voorraad van het merk, totdat hij een houten ring tegenkwam. Deze ring was oorspronkelijk bedoeld voor een tafelrand, maar werd door Benno Premsela op verbluffend simpele wijze omgetoverd tot een schitterende wandspiegel. Het enige wat hij deed was in de rand een dunne gleuf te maken, waardoor hij de vierkante spiegel in de houten lijst schoof. Deze eenvoudige manier van werken is kenmerkend voor zijn werk en laat zien dat design niet ingewikkeld hoeft te zijn. De simpele vormen en het slimme ontwerp laten de kracht van eenvoud zien!

De Benno Spiegel is na jaren van afwezigheid in 2014 weer opgenomen in de collectie van Spectrum. Het eenvoudige design is kenmerkend voor de rijke geschiedenis van dit oer-Hollandse designmerk. Spectrum werd in 1941 opgericht, maar beleefde in de jaren ’50 haar echte groei. In die periode stond Martin Visser aan het roer van de ontwerpafdeling van Spectrum en onder zijn leiding produceerde het merk de ene naar de andere klassieker. Verschillende ontwerpen kwamen van de hand van Martin Visser zelf, maar hij wist ook andere topontwerpers te overtuigen ontwerpen voor Spectrum te maken. 

Deze prachtige spiegel, werd eervol naar de designer zelf vernoemd. Benno Premsela maakte de beroemde etalages voor de Bijenkorf, ontwierp onder andere de Lotek lamp en ontwikkelde mede het katoenen lussen tapijt voor van Besouw. Al zijn ontwerpen getuigen van soberheid en zijn van alle opsmuk ontdaan. Mede hierdoor is de Benno Spiegel ook vandaag de dag nog een gewilde accessoires onder liefhebbers van puur en tijdloos design!


Wie ooit nog een cadeautje voor me zoekt....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten