Hupsakee, weg ermee!


Néé, je erfgenamen zitten niet te wachten op je verzameling gladgestreken inpakpapier en laden vol hotelzeepjes 


Döstädning is een samentrekking van de Zweedse woorden voor dood en schoonmaken.Margareta Magnusson, die zichzelf omschrijft als ‘ergens tussen de 80 en de 100’, schreef er een boek over: Opruimen voor je doodgaat.

Waar het om draait is dat je zodra je een bepaalde leeftijd bent gepasseerd, je stukje bij beetje je huis gaat ontdoen van je in al die jaren verzamelde troep. Want néé, je erfgenamen zitten niet te wachten op je verzameling zorgvuldig gladgestreken inpakpapier, zes decennia kerstkaarten, vuilniszakken vol oude dekbedovertrekken en handdoeken die ‘best nog wel als poetslap te gebruiken zijn’, telefoonboeken uit het jaar kruik, laden vol oude make-up en hotelzeepjes, schoenendozen met onbestemde vakantie kiekjes, souvenirs zonder sentimentele waarde enzovoort.


Een mooie antieke kast, een prachtige vintage jas, een waardevol schilderij, ja, daar heeft niemand bezwaar tegen. Maar de onvoorstelbare hoeveelheid spullen die we in de loop van ons leven bij elkaar hoarden kan je erfgenamen met een flink schuldgevoel opzadelen als ze het na je dood moeten weggooien. En niet alleen dat: ontspullen schijnt ook een stressverminderende factor te zijn. Veel spullen leiden makkelijk tot chaotische kasten en kamers, en chaos veroorzaakt stress. Dus het is niet alleen beter voor je familie, maar ook voor jezelf. 

 Bovendien loop je in een opgeruimd huis loop je minder risico op val- en struikelpartijen, ook dat is mooi meegenomen 

Waar de beroemde Japanse opruimgoeroe Marie Kondo pleit voor het doneren aan kringloopwinkels en liefdadigheidsorganisaties, vindt Magnusson het een beter idee om je spullen bij leven en welzijn weg te geven aan vrienden en familieleden die er écht blij mee zijn. Zo beleef je er zelf ook nog voldoening aan. Ook is Magnusson zich ervan bewust dat een heleboel persoonlijke brieven, foto’s en dergelijke vaak voor niemand anders dan jezelf interessant zijn. Zij bewaart ze in een ‘weggooidoos’ die haar kinderen later ongezien weg kunnen gooien. 

Dat moeten ze dan wel kunnen natuurlijk!

vrij naar deze 


3 opmerkingen:

 1. Ik zeg altijd in de tweede helft van je leven moet je gaan ruimen. Daarmee heb ik al heel veel mensen aan het denken gezet. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 2. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ดูหนังออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen
 3. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ดูหนังออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen