Lang leve Annemiek!




Een jaar of wat geleden gingen een paar vriendinnen en ik op bezoek bij het consuminderhuis Parkstad in Landgraaf. Op deze wazige foto sta ik met mijn snufferd weer vooraan en achter mij staat Annemiek, de oprichter van het consuminderhuis die ons een uitgebreide rondleiding gaf.

Ze heeft van alles verteld en wat ik er van onthouden heb is dat ze een heel eigen en inspirerende kijk heeft op hulpverlening. Ze vindt dat de hulp die normaliter gegeven wordt vaak de zorgverlening in stand houdt en de zorgvragers klein en afhankelijk. In haar consuminderhuis, een soort kringloopwinkel, kan iedereen die aan de grond zit terecht voor gratis spullen maar ook voor boodschappentassen met etenswaren. Het is dan wel de bedoeling dat je zelf een steentje bijdraagt: Ook al ben je nog zo uitgeput van alle geldzorgen en andere problemen, je kunt altijd iets doen, ook al is het maar een ochtendje in de week kleding sorteren of meehelpen bij het draaiende houden van de winkel. Dat geeft je gelijk een goed gevoel. En ook een 'samen sta je sterker' gevoel. 

Er wordt groente verbouwd. Er zijn kookworkshops waar je kunt leren hoe je gezond en lekker kunt koken met simpele en voedzame ingredienten. Er zijn maandelijkse consuminder 'kringen' waarin je leert hoe je met een klein budget de maand door kunt komen, hoe je energie bespaart en zelfs hoe je uit de schulden kunt komen. 

De spullen in de weggeef winkel worden geschonken door mensen die de spullen over hebben en de etenswaren die soms bijna over de datum zijn komen van winkels die dit anders misschien weg zouden moeten gooien en weten dat dit echt heel goed terecht komt.

In de maand voor de Kerst schrijft Annemiek op haar blog verhalen over de mensen die ze helpt. Schrijnende, hartverscheurende verhalen soms, waar ze echt het verschil weet te maken en mensen met de juiste aanpak weer leert geloven in zichzelf. Ook vertelt ze soms hoe ze wel eens heel duidelijk kan maken aan bijvoorbeeld deurwaarders of rechters wat een onrecht er is geschied en wat er nu nodig is. 

Annemiek vertelt het hele jaar door trouwens op haar blog met humor en relativeringsvermogen hoe je zelfvoorzienend kunt leven, hoe je kunt genieten van kleine dingen, hoe je je kunt voorbereiden op slechtere tijden en mindere gezondheid, over haar lieve poes Floor, de woensdagvriend en haar relatie met 'hij die de sla laat groeien'.

Wie een steentje bij wil dragen aan dit goede werk van Annemiek en al haar vrienden van de inmiddels twee consuminderhuizen kan in de adventstijd tijd geld overmaken. Zo krijgen alle mensen die daar bekend zijn een fijne tas met spullen om ook een gezellige kerstmaaltijd op tafel te kunnen zetten. 

Er wordt van alle giften ook een voorraadkast gevuld om het hele jaar door mensen te kunnen voorzien van de meest eenvoudige levensbehoeftes zoals rijst, meel, olie, broodbeleg enzovoort. 
Er zijn namelijk mensen die helemaal niets meer hebben en in de reguliere hulpverlening zes weken moeten wachten op hulp of geld. Dan krijgen ze bij Annemiek direct, dezelfde dag noodhulp. En die pakt ze dan uit dat voorraadkamertje.

Lees haar blog en volg je hart! 
Van harte aanbevolen! 

PS Je kunt je gratis abonneren - rechtsboven - op het blog van Annemiek: 

PS Annemiek heeft ook nog een heel goede rubriek in het tijdschrift 'Genoeg' waarin ze aanschouwelijk maakt hoe je je eigen groentetuin kunt opzetten en bijhouden. En dat kan ook op hele kleine schaal in potten op de stoep! 


6 opmerkingen:

 1. dat was een mooie ontmoeting met een prachtige vrouw. 💟

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Jacquelien, ook ik ken Annemiek nu al jaren en wordt altijd geraakt door haar verhalen en zeker ook haar Kerstverhalen. Je houdt het gewoon niet droog en wordt diep geraakt in je hart. Wat een fantastische vrouw is het, nu zij ziek is blijft zij doorgaan. Zo'n geweldig mens.
  En wat geweldig dat jij dit nu deelt op jouw blog. Het kan niet genoeg verteld worden die verhalen, want ondanks de welvaart hier in Nederland worden de rijken rijker en de armen armer. De regels hier geven dus vaak ook de problemen weer, 6 weken op je geld wachten ja dan kun je zoals Mart in het kerstverhaal bijna doodgaan van de honger. Ook omdat sommige mensen de weg niet weten naar de hulpverlening, het gebeurt echt. Ik hoop dat veel mensen weer geld geven aan Annemiek haar werk, het wordt zo goed besteed. Dank je Jacquelien dat je ondanks je eigen zorgen en ellende dit onder de aandacht brengt. Zonnestralen worden gezonden.
  Liefs, Carola

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat je hier aandacht besteedt aan Annemiek en "haar" kerstacties! Ik lees haar verhalen meestal met heel veel plezier - en word óók geraakt door de ellende waar sommige mensen - vaak buiten hun schuld - in terecht kunnen komen. Én door hoe mensen daar worden uitgetild door de benadering van de mensen van de consuminderhuizen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel lieve Jacqueline voor het plaatsen van onze ontmoeting en mijn blog... Ik ben het tweede waargebeurd verhaal aan het schrijven dat zondag avond op mijn blog wordt geplaatst. De mensen waar het over gaat zitten nog middenin de stress die de moeder van het gezin niet meer kan verdragen...met diep trieste gevolgen.....Hartegroet...Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Annemiek, wat fijn dat je zelf reageert. Dankjewel. Heel veel sterkte en succes met het schrijven van je Kerst verhalen, het lijkt me een pittige klus om dat waarheidsgetrouw en tegelijk indringend maar niet dramatisch te maken. Maar dat kun je als de beste!

   Ik vroeg me nog wel af hoe je dit blogje van mij hebt kunnen vinden? Heeft iemand je attent gemaakt op dit bericht?

   En dan nog iets: Ik schrijf elk kwartaal een rondbrief. In het winternummer van 21 december wilde ik ook iets over jouw consuminderhuis schrijven. Vind je dat oke?
   Ik hoor het graag nog even van je,
   hartelijke groet, Jacquelien

   Verwijderen
 5. Lieve Jacqueline Dankjewel voor je reactie en ik ben al een dag bezig aan de indringende klus zoals je beschrijft. Die gaat pas op mijn blog als ik helemaal tevreden ben. Ik werd op je blog attent gemaakt door Carola...een van je trouwe lezers neem ik aan... Natuurlijk mag je in je rondbrief over ons schrijven vooral dat ik het niet alleen doe maar een heel team om me heen... Hartegroet Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen