Meerderheid heeft liever minder spullen in huis
Teveel spullen in huis. Een ruime meerderheid van de ondervraagden heeft daarmee te kampen. Maar liefst 54% geeft aan minder spullen te willen hebben. Dat blijkt uit een peiling van het ING Economisch Bureau onder ruim 19.700 mensen op Mijn ING Nieuws.
Meerderheid heeft liever minder dan meer
Op de vraag: ‘Hoe denk jij over de hoeveelheid spullen in je huis?’ wijst de uitslag duidelijk een richting op. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (54%) geeft aan minder spullen te willen hebben, oftewel 'te willen ontspullen'. Ruim vier op de tien (43%) geeft aan voldoende in huis te hebben. Slechts een zeer kleine groep van 3% geeft aan juist méér spullen in huis te willen halen.
Meer niet altijd beter
Minder spullen lijkt in eerste instantie lastig te verenigen met de standaard stelling uit de economie: ‘meer is beter’. Daarbij gaan we er in principe vanuit dat meer van iets (goederen of diensten) consumenten ook meer ‘nut’ oplevert. In de praktijk zitten hier natuurlijk grenzen aan. Zo levert een tweede of derde paar eetkamerstoelen een consument niet net zoveel tevredenheid op als de het eerste paar stoelen. Gezien de uitslag is het voor een grote groep (54%) ook geen uitgemaakte zaak dat nog meer spullen in huis beter is dan minderen.
Meer dan puur spullen bezitten
Niet puur en alleen het bezit van spullen draagt bij aan hoe tevreden mensen zich daarover voelen. Een opgeruimd huis of minder belasting van het milieu zijn ook zaken waar consumenten waarde aan hechten. Die zaken horen juist meer bij 'ontspullen'. Een rustig en opgeruimd gevoel is een van de belangrijkste redenen om het aantal spullen in huis terug te dringen, zo blijkt uit eerder onderzoek. Deze reden wordt zelfs veel vaker genoemd dan de meer praktische, zoals extra ruimte of minder hoeven schoon te maken. Dit soort voorkeuren kunnen er voor zorgen dat consumenten liever minder dan meer in huis halen.
Voor ruim 20.000 euro spullen in huis
Nederlandse huishoudens bezaten eind 2016 met zijn allen zo’n 167 miljard euro aan duurzame consumptiegoederen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is gemiddeld een kleine 22 duizend euro aan 'spullen' per huishouden. Uit de CBS-cijfers blijkt dat de totale hoeveelheid spullen in tien jaar vrijwel gelijk is gebleven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten