Geruststellende woorden van Sloworganizing Yvonne!

Krijg jij ook je beste ideeën onder de douche? Bedenk je een goede oplossing voor een probleem als je met de hond wandelt of als je op de fiets zit?

Dat is niet zo raar, je brein is dan ontspannen. Het is niet zo dat er dan niets gebeurt, integendeel, er gebeurt van alles. Je merkt het alleen niet zo. Je onbewuste brein is dan bezig om informatie op te slaan en te vergelijken met dingen die je al weet. En dan kun je opeens dat gevoel hebben dat dingen op hun plaats vallen, kun je opeens een nieuwe invalshoek hebben, waardoor een vraag of een probleem ‘zomaar’ is opgelost.

Daarom is het ook zo belangrijk om tijd offline te hebben, zodat je onbewuste tijd heeft om dit te doen. Daarom is slaap zo belangrijk.

Dit proces kun je niet dwingen, je kunt het alleen maar ruimte geven. Dat doe je door stil te zijn. Maar als je stil bent omdat je eigenlijk stiekem een resultaat wilt, dan werkt het niet. Het werkt alleen als je echt ontspant en de dingen laat gebeuren. Of niet. Want heel vaak gebeurt er gewoon niets. En dat is ook goed.

Echt goede ideeën zijn schaars. Geef ze dus de ruimte om te ontstaan.

De vakantie is daar een prima tijd voor. Maar niet als je allerlei werk meeneemt, alleen een stapel businessboeken leest of zelfs als je van de ene bezienswaardigheid naar de ander rent. Dat is alleen maar meer input. En die ideeën en inzichten hebben baat bij even geen input.

Ik zeg niet dat je niets mag doen, nieuwe dingen zien geeft ook energie en nieuwe gezichtspunten. Maar geef die gezichtspunten wel ruimte om te landen. Als je alleen maar blijft rennen, heb je geen tijd en ruimte om nieuwe combinaties te maken.

En misschien ben je zo moe, dat je de eerste tijd alleen maar aan het uitrusten bent. Dan komen de inzichten pas later. Of na de vakantie. Dat is allemaal goed.

Daar is het zomer voor: ontspan, niets moet.


---------------------------------------------------------------------------------------------------Bovenstaande, fijne tekst kreeg vanmorgen binnen in het eZine van Sloworganizing 
Van harte aanbevolen!1 opmerking:

  1. Mooie inspiratie, maar mijn beste ideeen worden snachts altijd geboren. Er ligt dat ook een notitieblokje in mijn nachtkastje, zodat ik niet vergeet. Bedankt voor het delen, het is een leuke nadenker.
    Groetjes en fijn weekend
    El

    BeantwoordenVerwijderen