Ernst-Jan Pfauth schreef gisteren in
De Correspondent onderstaand artikel, waar ik het grotendeels mee eens kan zijn, alhoewel een hele mooie - met liefde uitgezochte - pan of een lief kettinkje me ook heel blij kunnen maken....
Illustratie: Peter Berkowitz
Volgende week ben ik jarig, dus vragen vrienden wat er op mijn verlanglijst staat.
Een lastig verzoek, zo vlak na de feestdagen - nieuwe sokken heb ik al genoeg. Boeken kan ik er ook niet bij gebruiken, mijn nachtkastje ligt al jaren vol.
Dus riep ik vorig jaar: geef me maar een ervaring met jou cadeau!
Een avondje film, slipcursus - you name it. Dan krijg ik in ieder geval niet meer spullen, dacht ik. Maar dat bleek niet eens het grootste voordeel te zijn. Dat ontdekte ik toen ik een paper las van drie sociaal psychologen over hoe je geld kunt uitgeven op een manier dat je er zo gelukkig mogelijk van wordt. Elizabeth Dunn (British Columbia), Daniel Gilbert (Harvard) en Timothy Wilson (Virginia) onderscheiden in hun literatuuronderzoek vier belangrijke bronnen van geluk:
- Voorpret; Uit onderzoek blijkt dat we vaak meer genot halen uit voorpret, dan uit de ervaring zelf.
- Genieten van nieuwe dingen; Als je ergens aan gewend bent, bijvoorbeeld een levensstijl of bepaalde spullen, is het moeilijker om daar nog geluk aan te ontlenen. Bij ervaringen met vrienden ligt dat gevaar van gewenning niet op de loer. Er is telkens een nieuwe context. Hoe meer nieuwigheid, verrassing, onzekerheid en afwisseling, hoe minder vatbaar je bent voor gewenning.
- Tijd doorbrengen met vrienden en familie;
- Goede herinneringen.
Opeens realiseerde ik me dat mijn cadeauwens per ongeluk al aan dat advies voldeed. Ga maar na: vrienden gaven me onder andere kleiduivenschieten, de Matthäus Passion en vliegles cadeau. Daar kon ik naar toeleven (1). Het waren allemaal dingen die ik nog nooit had gedaan (2). De cadeaugevers gingen mee (3). En ik koester nog steeds mooie herinneringen aan die dagen (4).
De gever profiteert ook van die vier punten en krijgt er nog een extra gelukskick bij:
want het voelt volgens de drie wetenschappers goed om je sociale relaties te bevestigen met een mooi cadeau. Sowieso onderschatten we volgens hen hoe gelukkig we worden van geld aan anderen geven. Al die vrienden vroegen trouwens ook een ervaring terug voor hun verjaardag, waardoor ik nu met elke vriend gegarandeerd twee mooie uitjes per jaar heb.
Daarom vraag ik ook dit jaar om ervaringen, en kan ik het jou ook van harte aanbevelen.
Voor de vrienden met weinig tijd zeg ik er trouwens bij dat een fles rode wijn ook goed is. Drinken we die samen op. Ook een ervaring.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten