Slow down: tien simpele tips!


1 Doe niet alles tegelijk. Onderzoek wijst uit dat niemand er bij gebaat is om alsmaar te multi-tasken. Taken één voor één afwerken levert een veel betere concentratie op, maar ook meer rustige aandacht, minder fouten, vaak een beter resultaat en uiteindelijk ook tijdwinst.

2 Je hoeft niet bij elk feestje het licht uit te doen!
Laat dat een opluchting zijn. Denk aan het citaat van Martin Bril:
 ‘Je mist meer dan je meemaakt, helemaal niet erg.’

3 Neem meer rust, en neem genoeg pauzes.
Even afstand nemen helpt vaak beter dan maar doorploeteren. 
Ga eens een kwartiertje in de zon zitten. Adem in adem uit!
En ga af en toe eens echt vroeg naar bed.Nog voordat je afgedraaid in bed rolt.
Dat biedt rust en het gevoel dat je niet alsmaar achter de feiten aan loopt.


4 Doe genoeg om te ontspannen.
Spreek af met een vriend(in) om samen koffie te drinken of doe iets anders waar je energie van krijgt.
Een middag lezen in de tuin, weer eens naar de film, een dagje sauna of eens lekker uitgebreid in bad. Of doe een uurtje helemaal NIETS. Zo kunt je de accu weer opladen.

5 Beweeg meer. Maak elke dag een wandelingetje of een fietstocht. Lukt het niet in je eentje, spreek dan af om met iemand anders te gaan zwemmen, schaatsen, dansen of voetballen.

6 Zeg niet altijd gelijk ‘Ja’ op vragen van anderen.
Hebe je vaak een overvolle agenda en stress? Wen jezelf er aan om op een verzoek te reageren met: 'Ik zal er over na denken'. Dat geeft de gelegenheid in alle rust alle ‘voors’ en ‘tegens’ op een rijtje te zetten, en te kijken of het in de agenda past. Bovendien bereid je de vraagsteller er zo alvast op voor dat je ook nog wel eens 'Nee' zou kunnen gaan zeggen. En dat maakt het makkelijker om het woord 'Nee' over je lippen te krijgen. Wel zo relaxed....

7 Geniet van wat er allemaal vanzelf goed gaat. Soms is ingrijpen en ver vooruit plannen noodzakelijk. Maar in elk leven gaan er ook dingen helemaal vanzelf goed. Het is net of, als je daar oog voor krijgt, er steeds meer goed gaat. Het heeft ook met vertrouwen te maken. 
Er zijn mensen die zeggen altijd een parkeerplekje te hebben. En die hebben ze dan ook….    

8 Leg de lat eens wat lager. Goed is goed genoeg!  
Ontspannen een 7 halen is fijner dan de uitputting nabij zijn voor een 10.

9 Doe eens wat samen. Met een paar handjes erbij is een grote klus zo gedaan, en het is vaak nog gezelliger ook! Gedeelde vreugd is dubbele vreugd en gedeelde smart is halve smart!

10 Leer ook af en toe eens te ontvangen. Zeg eens: ‘Ja, wat fijn, hartelijk bedankt!’ als mensen iets voor je willen doen. Vaak is het fijn om een ander te kunnen helpen, al is het maar met een luisterend oor. Je kunt hulp van anderen ook zien als een mogelijkheid voor die ander om iets voor jou te mogen doen waar hij of zij zich zelf ook beter door voelt. 
Soms helpt het om het zo te kunnen zien, en kunt je iets in dankbaarheid aannemen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten