'Kijk, zo wonen wij!'


Een nieuwe aflevering fotorubriek:
'Kijk, zo wonen wij!'
Het is een serie woonportretten
waarin bewoners in een interview al mijn woonvragen beantwoorden,
en het goed vinden dat we komen binnenkijken en foto's maken.
Gewoon zoals het is!
Ter inspiratie van iedereen die - net als ik - ook graag fijn woont
en wel eens wil zien hoe anderen dat aanpakken...

Deze keer mogen we binnenkijken bij Judith en Arnold en hun dochter Sarah.


Waarom hebben jullie voor dit huis gekozen?
Judith: Dit huis is precies het huis dat we ons altijd hadden voorgesteld en gewenst.
Ik wilde het liefst buitenaf wonen, Arnold houdt juist meer van de reuring in een stad. 
Dit huis ligt met zijn neus richting centrum, en aan de achterkant hebben we een diepe tuin, 
met daarachter volkstuinen en daar weer achter een begraafplaats met grote oude bomen.

Het huis zelf is een jaren-30 huis, met glas-in-lood-schuifdeuren, hoge plafonds, 
een houtkachel bij de originele schouw en de grootte is voor ons precies goed.
Ons vorige huis was heel mooi, maar eigenlijk net wat te groot. 
Dit huis waar we nu twee jaar wonen past ons echt helemaal.

Het huis heeft nog de originele schuifdeuren en - daarmee - een voor- en achterkamer. 
De deur van de gang naar de voorkamer is dichtgemaakt. 
In de kamer is daar niets mee van te zien, in de gang hangt op die plek een kapstokje, 
Daar tegenover hangt een ingelijst borduurwerkje, nagemaakt van een tekening van Sarah,
die toen net een paar letters kon schrijven, ze schrijft: 'Ik vind je lief'  

De oorspronkelijke toegang van de gang naar de keuken is ook dichtgemaakt. 
Er is nog wel een raampje gebleven zodat er een doorkijkje naar de keuken blijft. 
Daarboven hangt in de gang deze tekst: 

Het huis heeft een zitkamer aan de voorkant en een eetkamer / open keuken achter.
 Toen Arnold en Judith het huis kochten had het 'enkel'glas en nog geen cv. 
Zij hebben overal dubbel glas laten plaatsen en kozen voor wandverwarming: 
De wand waar de bank tegenaan staat en het stukje onder het erkerraam
Dat is genoeg en biedt een prettige warmte.
In de voorkamer met de lichte erker past - doordat hier de deur naar de gang is dichtgemaakt -
de grote hoekbank - die mee kwam uit het vorige huis - precies alsof hij ervoor gekocht is. 

Dochter Sarah heeft in de voorkamer in de erker haar 'bureau'.

Door de erker is de voorkamer lekker licht. 

Bij de houtkachel staat een gezellig retro stoeltje met Gember, de knuffel van Sarah. 

tafereeltje boven de bank       



In de tien cm die over was tussen de leuning van de bank en de muur 
is het gelukt om een tv weg / en tevoorschijn te kunnen schuiven.
Doordat de bank geen pootjes op de hoek heeft was er zelfs ruimte 
voor de dvd speler die gewoon onder de bank schuift!

Op koude winteravonden wordt de houtkachel gebrand.
In de achterkamer heeft de wand boven het bankje wandverwarming. 
Heerlijk om daartegen aan te leunen.

De eettafel voor de openslaande tuindeuren met links en rechts vaste kasten.
Toen ik de foto's maakte kregen we het over de lamp 
die wat mij betreft te hoog boven de tafel hing. 
'Wat zou ik adviseren?' vroeg Judith...

Twee dagen later hing de Tolomeo van Artemide er.
Die is draaibaar, handig als de tafel tegen de muur staat.

Links naast de schuifdeuren is er plek voor de tekeningen van Sarah.
Onder de andere schouw kwam een kastje voor spelletjes.

Er kwam een nieuwe keuken waarover lang is nagedacht.
In de oude keuken zat ook al een doorkijkje naar de gang.
Dat raampje wilden Arnold en Judith graag behouden. Dat is gelukt. 
Er is een schier-eiland gekomen tussen kamer en keuken 
met daarin het spoelgedeelte en de vaatwasser.
De boiler en de quooker kregen een plekje onder de vloer.
Dat is dichtbij en toch kostte het geen kastruimte.

Ook blijft er precies genoeg ruimte voor een kruk om aan het blokje te zitten.
Door te kiezen voor een oven boven de koelkast bleef er ruimte voor hele brede keukenlades.
Boven het aanrecht hoefden daardoor geen bovenkastjes en bleef het luchtig.
In de vaste kasten naast de tuindeuren is er nog ruimte over voor servies.

 
In het kleine stukje naast de keukendeur kwam een ondiepe kast voor voorraadpotten 
en de broodrooster, met daaronder nog ruimte voor een kastje voor theedoeken enzo.

De achterwand van het keukenblokje is behandeld met vlekwerende verf 
en heeft een glasplaat achter het fornuis. Veel leuker dan tegeltjes...


Boven zijn er drie slaapkamers en een badkamer. 
Sarah heeft daarvan - luxe - twee kamers, 
een speelkamer:


en een slaapkamer:



De zolder is na de koop van het huis helemaal gestript en verbouwd.
Het hele dak is heel goed geïsoleerd en heeft verschillende grote ramen gekregen.
Omdat het huis een hele hoge kap heeft was er ruimte 
voor een extra verdieping die word gebruikt voor opslag.

De zolder zelf is in twee ruimtes verdeeld:
Een ruimte voor de trappen, de wasmachines en extra kledingkasten.
 De andere ruimte is een kamer geworden die voor Arnold zijn werkkamer is 
en door Judith haar badkamer wordt genoemd. 

 Het is er heel licht door maar liefst drie dakramen.

 Judith ligt graag te badderen met 'zicht op de sterren en de maan'.
En ze kan ook ondertussen een film of tv kijken...

Deze ruimte is een voorbeeld van de manier waarop Arnold en Judith willen wonen:
Ze zijn creatief in het zoeken naar oplossingen 
en zien er niet tegen op om voor niet 'standaard' keuzes te gaan.

Als ik er met hen over doorpraat blijkt ook dat ze niet vaak een miskoop hebben omdat ze graag een koopje scoren op marktplaats - 'Dan is het ook niet erg als iets tegenvalt, verkopen we het gewoon weer!! - maar ze blijven ook heel kritisch bij het vinden van een oplossing: Zouden anderen dan maar kiezen voor een duurdere variant, want dan 'zijn we er maar vanaf...' blijven zij steeds bedenken of iets ook het geld waard is. Bijvoorbeeld de keuken zou eerst niet, toen wel en toen weer niet uitgebouwd worden.
Eerst berekenen wat het gaat kosten en dan weer afwegen of het dat ook waard is. 
Judith: 'Geld staat voor energie en het is belangrijk dat het een goede uitwisseling is. Staat datgene wat je er aan uit gaat geven enigszins in verhouding tot het plezier of gemak dat je hoopt dat het je gaat opleveren?' 

Arnold: Ik vind het leuk dat Judith zoveel tijd en energie steekt in het gezellig maken van ons huis. Zij verzint meestal de dingen en 'neemt mij daar in mee'. 
Judith volgt verschillende woonblogs en is vaak op Pinterest te vinden. Ze vindt het fijn om ergens handige of praktische opbergoplossingen voor te verzinnen of iets leuks of creatiefs zelf te maken voor Sarah. 
Als ik vraag naar wat voor plannen ze hebben komt de tuin aan de orde. De voor- en de achtertuin moeten nog helemaal aangepakt worden en hoe leuk zou het zijn als er een trampoline in kon voor hun dochter? Trouwens het lijkt Judith zelf ook wel leuk om op zo'n ding te springen... 


De tuin is door de vorige bewoners met veel liefde aangelegd, maar toch zouden ze graag een groter terras willen met een grote tafel en een loungebank. Dan zou de vijver er uit moeten, wat Arnold wel weer aan het hart gaat. En hoe groot moet het terras dan worden en waar kan dan de trampoline?

Waarschijnlijk duurt het nog even voor de tuin wordt aangepakt omdat ze eerst alle plannen duidelijk op een rijtje willen hebben.
Maar ook zonder die nieuwe tuin geniet de hele familie enorm van hun fijne huis.

De top-drie van Judith: 
1: de slaapkamer met de openslaande balkondeuren
2: de badkamer op zolder met zicht op de hemel
3: de voorkamer met het gezellige houtkacheltje

De top-drie van Arnold:
1: de schuur (niet op de foto)
2: het uitzicht naar de achtertuin
3: de werkkamer op zolder


Persoonlijk vind ik vooral alle leuke zelfgemaakte details heel leuk, 
zoals deze bootjes en visjes aan een tak voor het raam, 
geïnspireerd door het DIY boek: 'Kringloopgeluk' van Ingrid van Willenswaard.
Ook het ontwerp van de keuken vind ik heel goed geslaagd. 
En natuurlijk de slimme manier om de tv weg te werken...

Dankjewel dat we mochten binnenkijken in jullie fijne huis,  
en nog heel veel plezier en succes met de tuin!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen