Makkelijker kiezen met vier vuistregels


Een artikel van Yvonne de Bruin van Sloworganizing.
  

Makkelijker kiezen met vier vuistregels 
Kiezen kan je veel hoofdbrekens bezorgen. 
Je maakt het jezelf makkelijker door een paar regels te gebruiken. 

Weet je niet hoe je moet kiezen tussen wat je allemaal te doen hebt? Of heb je geen idee welke spullen je wilt houden of wegdoen? 
Zet de vier vuistregels hieronder in en kiezen wordt eenvoudiger. 

1 Kies vaker voor belangrijk boven urgent
Ik schrijf dit artikel op 21 juni. Je hebt deze mail gekregen op 1 augustus. Dat is een mooi voorbeeld van belangrijk boven urgent. Ik schrijf mijn artikelen in dit geval ruim van te voren, zodat ik in de zomerperiode wat meer tijd heb.
Ik wacht niet tot het 30 juli is. Dan is het urgent geworden, dan moet ik wel, omdat ik morgen een artikel wil publiceren. Nu, in juni, kan ik nog rommelen met deze artikelen en de onderwerpen veranderen. Daardoor worden het betere artikelen.

Opruimen is misschien niet snel urgent, maar het kan wel belangrijk zijn om een opgeruimd huis en een opgeruimd leven te hebben. Dan kun je trouwens ook makkelijker bepalen wat bij je hoort en wat je wens is. Ruim dus nu iets op, ook als het nog niet urgent is. Dan heb je morgen meer tijd voor andere belangrijke taken.

2 Kies voor jezelf en niet voor anderen
Natuurlijk hou je rekening met anderen en sta je klaar voor dierbaren als dat nodig is. Maar als het over je spullen gaat, dan kun je maar beter voor jezelf kiezen. Het is jouw ruimte en het zijn jouw spullen. Bewaar dus geen spullen die je zelf eigenlijk niet mooi vindt, alleen omdat je ze van iemand hebt gekregen of omdat ze van iemand anders zijn geweest.

Kies de spullen waar jij blij van wordt, die jij gebruikt en die bij jou passen. 
Ook geldt dat je alleen je eigen spullen kunt uitzoeken. Je kunt alleen voor jezelf bepalen wat blijft en wat weg mag. Doe dat nooit met de spullen van anderen, tenzij ze daar expliciet om vragen.

3 Kies wat je bewaart niet wat je wegdoet
Veel mensen focussen op het wegdoen. Maar eigenlijk is het veel simpeler om te bepalen wat je echt wilt bewaren. Dit zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen:
  • Als ik ging verhuizen, zou ik dit dan inpakken?
  • Als er brand was, zou ik dit dan redden?
  • Als ik 10 dingen mag meenemen naar een onbewoond eiland, zit dit er dan bij?
  • Als ik een top 3 of een top 5 maak, welke bewaar ik dan? (dit kan per categorie, bijvoorbeeld boeken of cd’s). Als ik dan een top 5 maak van wat overblijft? 
Als je een aantal keren een top lijstje maakt, komt er een punt dat het niet zoveel meer uitmaakt. Is dat je loslaatpunt?

4 Kies wat nu bij je past
Je kunt al je herinneringen je hele leven meenemen in de vorm van spullen. Je kunt al je hobby’s uit het verleden bij je houden. En alle kleding die je nog past. En die je niet meer past, maar die je misschien weer gaat passen. Ooit.
Dan is het resultaat vanzelf een vol huis.
Je hebt je spullen omdat ze je nu ondersteunen bij je opgeruimde leven. Bewaar dus ook alleen datgene wat je nu, op dit moment ondersteunt. Dan heb je ook de ruimte om er nu, op dit moment van te genieten. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je alles bewaart, maar niets kunt vinden of totaal geen ruimte meer hebt om van je spullen te genieten.
  • Kies een paar spullen die model staan voor een bepaalde periode en die een stroom aan herinneringen oproepen.
  • Kies de kleding die je nu draagt.
  • Kies de hobbyspullen die je nu gebruikt.
Bewaren ‘voor het geval dat’ is een grote valkuil, wat als dat geval nooit komt? 
Dan zit je er al die tijd mee. En zelfs als het geval wel een keer komt, dan bewaar je iets jarenlang voor wat? Een moment over 10 jaar? Al die tijd is je huis dan vol geweest voor dat ene moment. Is dat een gunstige verhouding?

Dit was een artikel van Yvonne de Bruin van Sloworganizing. 
Wil je haar artikelen voortaan in je mailbox ontvangen? Klik dan hier

Van harte aanbevolen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten