Een bezoek aan Ikea is echt een Zweedse relatietest


Het is geen mythe, naar Ikea gaan is echt slecht voor je relatie.
Onderzoek van de Amerikaanse klinisch psycholoog Ramani Durvasula bevestigt dat. 
Stellen die bij haar in therapie waren klaagden opvallend vaak over ruzies die ontstonden terwijl ze aan het winkelen waren bij het meubelwarenhuis.

 
Zowel een bezoek aan de winkel
als het in elkaar worstelen van de aankopen
blijken ware relatiebrekers. 

Verbouwingen zijn stressvol: Uit onderzoek blijkt dat van de stellen die samen hun huis verbouwen, 46 procent dit als frustrerend beschouwt en dat 12 procent een scheiding overweegt.

'Een zoektocht door het Ikea-meubeldoolhof kan daarbij katalyserend werken!' 
Op elke afdeling komen nieuwe frustraties boven. In de voorbeeldkeuken wordt pijnlijk duidelijk wie er altijd het eten kookt en op de kinderafdeling wie er het meest voor de kinderen zorgt.'

'Stellen met communicatieproblemen lopen het grootste risico in de Ikea', bevestigt Jane Greer, huwelijksconsulent uit New York. 'Ik heb koppels gezien die ruzie maakten over een bank die ze eigenlijk geen van beiden wilden. Onderliggend probleem is de vraag: hoe belangrijk ben ik voor jou en hoe belangrijk is mijn geluk voor jou?

Bouwpakketstress
Het in elkaar zetten van bouwpakketten blijkt meer stress op te leveren dan de aanschaf ervan. Van de 7000 proefpersonen kreeg volgens onderzoeksbureau CivicScience 17 procent ruzie krijgt bij het bouwen van een meubelstuk, terwijl zes procent al ruzie maakt in de winkel.

Inmiddels gebruikt therapeut Durvasula de Ikea als communicatieoefening.

Koppels met een relatiecrisis krijgen de opdracht een groot meubelstuk te kopen en dat thuis in elkaar te knutselen. De kleinere meubelstukken blijken nog wel te doen voor stellen onder stress, maar een complex wandmeubel als de Liatorp noemt ze 'een ware echtscheider'.
 
Ikea heeft 367 winkels in 47 landen en is zichzelf ook bewust van de stress die het koppels kan opleveren als ze komen winkelen, zegt woordvoerder Janice Simonsen. Ze werkte vijf jaar als meubeladviseur bij het bedrijf en stelde een lijst op met tips voor effectief winkelen.

Anti-paniektips
1) Besluit van te voren wat je wilt kopen en waar de prioriteiten liggen. Bepaal het budget en hou je er aan.
2) Bekijk van te voren de website of catalogus en kies samen een stijl die je bevalt.
3) Ga op een rustig tijdstip. Bij voorkeur 's avonds op een doordeweekse dag.
4) Focus eerst op de belangrijkste dingen: bank, stoel, bed, wandmeubel. Onthoud dat een kamer niet in één dag hoeft te worden gemeubileerd.
5) Plan een nieuw bezoek om te winkelen voor accessoires.PS Ik heb met mijn broer, zwager en man pas vijf grote Ikea kasten in elkaar gezet voor het nieuwe appartement van mijn moeder. Gelukkig zonder ruzie, wel had ik overal spierpijn en was ik er goed moe van, maar het kan dus zomaar nog veel beroerder uitpakken... 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten