Zinvolle herbestemming van afgedankte spullen


Veel mensen vinden het naar om spullen zomaar weg te doen. Ze willen er graag nog wat geld voor vangen of vinden het gewoon zonde om dingen zomaar in de afvalcontainer te mikken.

Als ze weten dat iemand anders het nog goed kan gebruiken of er blij mee is wordt het vaak al makkelijker om afscheid te nemen van overtollige spullen.

Hieronder vind je een overzicht van manieren om oude spullen zinvol te herbestemmen.


Verkopen

Heb je waardevolle spullen die je wil verkopen, zoals antiek, kunstvoorwerpen zoals glas, keramiek of schilderijen dan kun je advies inwinnen bij een antiquariaat of een veilinghuis.

  • Voor meer alledaagse artikelen kun je een garage-sale organiseren of een kaartje hangen op het advertentiebord in de supermarkt. Wat is er nu leuker dan én geld verdienen én meer ruimte in huis?

 
Verkooptips voor meer succes:
 
Tip 1: Zet de spullen te koop in de juiste categorie.
Tip 2: Kijk wat anderen voor vergelijkbare spullen vragen en of het wellicht verzamelobjecten zijn, wie weet heb je iets in handen dat anderen erg graag willen hebben.
Tip 3: Verzin een goede kop en een pakkende tekst om het product aan te prijzen, zodat mensen nieuwsgierig en geprikkeld worden.
Tip 4: Vertel iets over het product: Waarom is het destijds aangeschaft? Waarom is het te koop? Wat is er zo leuk aan?
Tip 5: Plaats er goede en duidelijke foto’s bij.
Tip 6: Bij verkoop van kinderkleding kun je alles op een vrolijke ondergrond leggen.
Tip 7: Wees eerlijk, vermeld duidelijk of er iets aan mankeert, voorkom teleurstelling bij de koper.
Tip 8: Realiseer je dat elke verkoopactie tijd en mogelijk energie kost, zoals voor het heen en weer mailen, vragen beantwoorden, afspraken maken en eventueel de te verkopen spullen voor verzending inpakken en naar het postkantoor brengen.
Tip 9: Soms is het net niet de goede tijd voor een artikel, dat kan een kwestie zijn van geduld hebben.
Tip 10: Een goede prijs krijgen is fijn, maar merken dat jouw spulletjes bij iemand terechtkomen die er erg blij mee is, kan ook een tevreden stemmend resultaat van jouw verkoopactie zijn.
 
 
  • Uitgelezen boeken kun je ook verkopen via www.bol.com

  • Overtollige kleding kun je aanbieden op een kledingbeurs of bij een tweedehands kleding winkel. Voor kledingbeurzen kun je de plaatselijke weekbladen goed in de gaten houden. 

  • Heb je zoveel spullen dat het loont, dan kun je (samen met vrienden of familie?) een kraam huren op een rommelmarkt of op Koninginnedag op de vrijmarkt gaan staan. 

Ruilen
 
  • In eigen kring
  • In de eigen familie of kennissenkring kun je natuurlijk succesvolle ruilen tot stand brengen. Zeker als je gemeenschappelijke interesses hebt, of bijvoorbeeld kinderen in dezelfde leeftijd.

  • Internet
  • Op het internet kun je overtollige spullen ruilen voor dingen waar je wel wat aan hebt. Je kunt van alles aanbieden, het kan gaan om een cadeau, fiets, die ene speciale postzegel, een stripboek of een, sieraad en speelgoed. Waar je tegen wilt ruilen, is aan jou! Je kunt ook tegen diensten ruilen. Misschien wil je de heg laten snoeien in ruil voor een jas waar je niet meer in past of een kerstpakket wat niet helemaal jouw smaak was. Alles kan en ruilen is nog leuk ook! www.ruilen.nl   

  • Kledingruilfeestje
  • Op een kledingruilfeestje komen mensen (meestal vrouwen) samen met kleding waar ze niet langer in geïnteresseerd zijn, maar die nog wel perfect in orde zijn. Mooie spullen dus, die ze niet meer dragen maar die ze wel met trots kunnen inbrengen. Oude kleding krijgt een nieuw thuis en ondertussen kun je zelf naar hartenlust rondkijken in de kast van een ander. Als de groep ruilers klein is het handig om mensen bij elkaar te brengen die ongeveer dezelfde maat hebben.



 Tip: Kinderkleding kun je ruilen via www.krijgdekleertjes.nl.
Je maakt een pakket voor een jongen of een meisje in de maat die je over hebt,
en je krijgt een pakket in de maat die je nodig hebt. 
 Hoe het werkt zie je in dit filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=iiwpuSE3-Mk&feature=player_embedded
 

  • Lets
  • Lets staat voor Local Exchange Trading System, een ruilsysteem voor goederen en diensten. Ik pas op jouw hond, jij helpt iemand met zijn tuin. Ik heb een kruiwagen nodig, jij heeft er nog eentje ongebruikt in de schuur staan. Artikelen die je niet meer gebruikt of over heeft kun je aan andere mensen geven of ruilen tegen iets wat jij nodig hebt. Zo ontstaan er soms ook mooie ontmoetingen tussen mensen. www.letscontact.nl

Weggeven

  • Cadeau doen
  • Je kunt overtollige spullen cadeau geven aan vrienden en familie. Ga dan wel na of het iets is waar de ontvanger echt blij mee zal zijn. Heeft hij of zij wel eens genoemd het ding mooi te vinden? Of ken je degene zo goed dat je zeker weet dat hij of zij zich niet beledigd zal voelen iets ‘ouds ’ te krijgen. Misschien valt iets persoonlijks, met een mooie herinnering, beter in de smaak dan iets dat je in haast in de winkel hebt aangeschaft. Het kan dan gaan om een boek, een mooie cd of dvd of iets van servies. Je kunt overigens jouw vrienden laten weten het geen probleem te vinden als zij het cadeau weer aan een ander geven (als ze er weer vanaf willen).

  • Doorgeven
  • Zijn er spullen die je weg wilt doen dan kunt je eens in de vrienden- en /of kennissenkring rondvragen wie er mogelijk nog behoefte aan heeft en aan wie je spullen kunt doorgeven. Wie weet lopen jouw kinderen in leeftijd voor op die van andere gezinnen zodat je er regelmatig een ‘zak’ met kleertjes of speelgoed kunt achterlaten. Of zijn er in de familie jonge studenten die op kamers gaan wonen en behoefte hebben aan van alles. Of ken je mensen die wel een extraatje kunnen gebruiken en die jouw spullen graag krijgen om ze zelf te verpatsen op de vrijmarkt.

  • Grabbelton
  • Zet een mand of een doos in de gang gevuld met spullen die weg mogen. Bezoek mag kijken of er wat van hun gading bij zit. Wel gelijk meenemen natuurlijk.

  • Aan de straat zetten
  • Soms kun je spullen waar je vanaf wil gewoon op de stoep zetten met een bordje: ‘gratis meenemen’.

  • Gratis
  • Er zijn diverse websites waar je spullen voor niets kunt aanbieden voor wie het maar wil komen halen. Dat is vooral ook handig voor jou zelf omdat je het niet hoeft weg te brengen naar de vuilstortplaats en er dan ook geen kosten meer aan hebt. www.gratisaftehalen.nl

  • Weggeefwinkel
  • Je kunt overtollige spullen ook doneren aan een weggeefwinkel die in sommige plaatsen bestaan. Weggeefwinkels hebben vaak ook een sociale doelstelling en/of zijn ze een onderdeel van een groter geheel, met bijvoorbeeld een gratis internetclub en een eethuis, een vrije ruimte voor kunstenaars enzovoort. Kijk of er eentje bij jou in de buurt is op www.weggeefwinkels.nl

  • Goede-doelen-kringloop-winkel
  • In een aantal plaatsen zijn er al van dit soort kringloopwinkels waar vrijwilligers de gratis ingebrachte spullen verkopen, en waar met de opbrengsten diverse goede doelen worden gesteund. 

  • Kringloopwinkel
  • Gemeentelijke kringloopwinkels zijn vaak ook blij met meubelen, servies, boeken en huishoudelijke apparatuur. Grote spullen willen ze vaak wel thuis komen ophalen. Door het grote aanbod worden dit soort kringloopwinkels wel kritischer. Kapotte spullen of dingen waar ze al veel van hebben staan zullen ze niet zo makkelijk aannemen. Kijk op www.kringloopwinkels.nl welke kringloopwinkel het dichtst bij jou in de buurt is.

  • Kleding
  • Er zijn verschillende manieren om met oude kleding organisaties te steunen. Je kent vast wel de zak van Max, de winkels van het Leger des Heils, en de Humana containers waar je behalve kleding ook ander textiel en lompen in kwijt kunt.

  • Schoenen
  • Er zijn op inzamelpunten voor oude schoenen. Deze worden gerecycled en worden zo van de afvalberg gered.

  • Boeken
  • Bookcrossing is een wereldwijde groep van boekenliefhebbers. Zij laten boeken achter in de trein of op andere openbare plekken voor anderen om mee te nemen. Via de site kan een boek worden geregistreerd en kan een label worden geprint om in het boek te plakken. Mensen die een boek vinden kunnen op de site zien waar het boek vandaan komt, wie het gelezen heeft en wat men er van vond. Het is een leuke manier van recyclen. www.bookcrossing.com


     

                          
Ik ben benieuwd of jullie nog meer herbestemming suggesties hebben.
Alle tips zijn van harte welkom! 
                                                     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten