Super goed idee!
Groene Tip!
De enige manier om Poetin te stoppen
Dit is hét probleem dat Europa nu moet oplossen. En wel snel. Wij hebben generaties lang in vrede geleefd, zo lang dat Europeanen van 1960 en daarna zijn gaan geloven dat vrede de normale gang van zaken is. En dat oorlog alleen uitbreekt als vrede faalt. We hebben ons decennialang op vrede geconcentreerd, op de kunst om daar goed in te zijn, en hebben oorlog nauwelijks nog serieus genomen. We hebben de dienstplicht afgeschaft, defensiebudgetten gekort. We zijn pacifisten die amper nog begrijpen wat oorlog is. Zelfs Joegoslavië, in de jaren negentig, was een ver-van-mijn-bed-show.
In War: How Conflict Shaped Us schrijft de Canadese historicus Margaret MacMillan hoe gevaarlijk dit is. Op westerse universiteiten worden oorlogsstudies al jaren terzijde geschoven, 'misschien omdat we bang zijn dat alleen al oorlog bestuderen en erover nadenken betekent dat we het goedkeuren'. Zij vertelde eens een onderwijsadviseur, die moest helpen bepaalde vakken aantrekkelijker te maken voor studenten, dat ze een serie colleges voorbereidde met de titel 'War and Society'. De man keek afkeurend. Kon zij daar niet 'A History of Peace' van maken?
Door oorlog te negeren hebben we onze eigen vrede ondermijnd. En die van de buren.
Als je niet meer weet wat oorlog is, en hoe graag mensen oorlog voeren, herken je oorlogszucht niet meer en vergeet je hoe je met oorlogzuchtigen over vrede moet onderhandelen. Want dat kan - zoals al onze goedbedoelde pogingen om Poetin op andere gedachten te brengen hebben aangetoond - alleen als je sterk bent. Militair sterk. Alleen zo dwing je de tegenstander tot concessies omdat het alternatief, doorvechten, hem te veel gaat kosten.
Al 22 jaar praat Europa met Poetin zonder te beseffen hoe funest het is dat we amper een stok achter de deur hebben. We weten wat Poetin drijft. Na hun eerste ontmoeting, in 2000, noteerde de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright: 'Hij vindt het pijnlijk wat er met zijn land is gebeurd en is vastbesloten om de grandeur te herstellen.' Vergeleken bij de emotionele drinkebroer Jeltsin vond ze Poetin 'bijna zo koelbloedig als een reptiel'.
Stephen Kotkin, historicus aan Stanford University en gelauwerd biograaf van Stalin, zegt al jaren dat Poetin zich gedraagt zoals Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog: hij ruikt een kans om gebiedsverlies, en statusverlies, ongedaan te maken. Poetin aast er al jaren op de Sovjet-brokstukken van na 1991 terug te halen, zoals Stalin na 1945 grote delen van Midden- en Oost-Europa inpalmde om territoriale verliezen in 1919 te wreken. Poetin is Stalin niet, zegt Kotkin, maar beiden hebben die imperiale mentaliteit en een diepe angst voor westerse vrijheden.
Als Poetin Oekraïne aan zich onderwerpt, waar stopt hij dan? Hij heeft de volgende stap al aangekondigd: voormalige Oostbloklanden uit de NAVO trekken. We kunnen maar beter aannemen dat dit óók menens is. 'Oekraïne' is een keerpunt, voor Europa en de NAVO. Europa moet als de sodemieter zijn defensie optrekken. Er is maar één manier om deze nucleaire agressor te stoppen: de prijs die hij voor oorlog betaalt zo hoog mogelijk maken.
Caroline de Gruyter schrijft wekelijks over politiek en Europa
Uitkijken naar de lente
een fijne woonsfeer of een interieur kunt zien.
Gewoon voorlezen en pannenkoeken bakken...
Babybilletjes poeder
Wie kent dit nog?
Ik herken de zeep, de babybilletjes poeder en de olie. Is dat kleine blikje een soort van purol?
Ik vind de geur van Zwitsal heerlijk. Een tijdje terug was er zelfs wasverzachter in die geur te koop. Heb ik een keer gekocht om te proberen. Maar dat was het dan toch net niet.
Dit rekje vind ik persoonlijk heel leuk, zo echt jaren - 50 / 60.
22022022
Olympisch breien!
Lezen en koffie drinken!
Als nachtkastje bij het bed,
Altijd je boeken onder handbereik
en ruimte voor een mok koffie!
Frustraties!
Daar wil je toch wonen!
een fijne woonsfeer of een interieur kunt zien.
Met zijn zessen onder een elektrieke deken!
hebben 't altijd ontzettend koud.
Gaan al naar bed om kwart over acht
en klappertanden de hele nacht.
Kouwelijke oom, kouwelijke tante
liggen in 't ledikant met dikke wollen wanten,
met wollen mutsen op en met een winterjas,
kruiken op hun buik en met een dikke das.
Ze liggen hand in hand, zonder veel te spreken,
met z'n tweeen onder een elektrieke deken.
een haard met kolen, een kachel ook,
maar ondanks dat zien ze zo blauw
en klappertanden van de kou.
Kouwelijke oom, kouwelijke tante
liggen in 't ledikant met dikke wollen wanten.
Kouwelijke neef die wintertenen heeft,
kouwelijke nicht die altijd beeft
die liggen ook in bed, zonder veel te spreken,
met z'n vieren onder een elektrieke deken.
M'n oom en tante in Aerdenhout
hebben 't altijd ontzettend koud.
Gaan al naar bed met 't hele gezin
vlak na 't nieuws, hoepla, d'r in.
Kouwelijke oom, kouwelijke tante
kouwelijke neef en nicht met dikke wollen wanten
kouwelijke hond en ook de poes Minette
kouwelijke poes, die mogen mee in bed.
Dicht bij mekaar, zo liggen ze al weken
met z'n zessen onder een elektrieke deken.
Ze hebben de deken op zeven gezet.
En nog is 't, brrr, beven in bed,
Brrr, beven in bed,
Brrr, beven in bed,
Brrr, beven in bed.
Gratis tip voor Albert Heijn!
Een boek, een lekkere leesplek en een kop koffie!
Jonge schrijver van acht scoort hit!
Een boek geschreven en geïllustreerd door een achtjarige jongen uit de Amerikaanse staat Idaho is uitgegroeid tot een hit. De jongen verstopte het boek eind december in een lokale bibliotheek. Een maand later stonden 56 mensen op de wachtlijst voor het werk. De laatste op de lijst komt mogelijk pas over vier jaar aan de beurt.
Het kostte de jongen vier dagen van zijn kerstvakantie om het boek van 81 pagina's te schrijven en te tekenen. The Adventures of Dillon Helbig's Crismis gaat over hoe het kind terug in de tijd gaat nadat een ster op een kerstboom ontploft.
Toen de ouders hoorden wat hun zoon had gedaan, belden ze de bibliotheek om het boek weer op te komen halen. Maar het personeel vond het werk zo leuk dat ze het in de catalogus opnamen. Het boek is tussen de stripboeken geplaatst. Het is nu een van de populairste boeken die de bieb aanbiedt. De instelling wil meer exemplaren laten maken.
Volgens The New York Times heeft het boek van de jonge auteur ervoor gezorgd dat veel andere kinderen ook willen gaan schrijven. Ook heeft de bibliotheek de jongen een schrijversprijs uitgereikt, die ze speciaal voor hem in het leven hebben geroepen. Daarnaast wil een lokale auteur een schrijfcursus voor kinderen organiseren met de jongen.
Meerdere uitgevers hebben contact gezocht met de bieb om The Adventures of Dillon Helbig's Crismis te publiceren. De jonge auteur werkt al aan een nieuw boek, over een kast die jassen eet.
Gaat Italie voor de tweede keer op rij winnen?
Kom maar op met die lentedagen!
een fijne woonsfeer of een interieur kunt zien.