Negen jaar geleden
En dat was pas 9 jaar terug.
Gewoon met zijn tweetjes...
Al mijn petjes af!
Zo'n goed idee!!!
Het hoekje om
Het begroot me soms wel...
Een blauwe dop voor melk, rood voor karnemelk, groen voor yoghurt. Vanillevla, hopjesvla en chocoladevla (dat waren de drie soorten in die tijd) hadden geen eigen kleur dop volgens mij, maar die herkende je natuurlijk aan de kleur door de fles heen.
Het bezwaart me tegenwoordig dat we voor elke liter melk of yoghurt een pak (karton met een plastic laagje binnenin) aan onze afvalberg toevoegen. Ook al zullen ze een deel weer hergebruiken, het is toch een onhoudbare zaak voor ons milieu op lange termijn, al dat verpakkingsmateriaal.
Al heb ik verder ook geen oplossing hoor.Toen ik jong was kon je bij de melkboer die aan de deur kwam ook verse melk meekrijgen die in jouw melkkoker werd geschept.
Dat kun je je nu natuurlijk niet meer voorstellen ook al vanwege voedselveiligheid.
Bovendien zijn veel mensen tegenwoordig niet meer thuis om zo'n melkboer (en de groenteboer, de bakker, de visboer en de schillenboer) voor de deur te treffen.
Maar het begroot me soms als ik in de Albert Heijn voor zo'n muur van bijvoorbeeld wasmiddelen en schoonmaakartikelen sta, als ik me voorstel hoe de inhoud van al die flessen en pakken in ons milieu terechtkomt, maar ook al die verpakkingen zelf.
Natuurlijk, er zijn prachtige initiatieven van winkels die spullen zonder verpakking verkopen. Er zijn mensen die zelf wasmiddel en shampoo maken. Mensen nemen soms lege broodzakken mee naar de bakker om opnieuw te gebruiken, of ze nemen hun lege eierendozen mee naar de winkel om ze weer te hergebruiken, maar dat is maar een heel klein deel. Het grote getal telt. Bijna iedereen koopt gewoon zoals het aangeboden wordt in de winkel.
En eerlijk gezegd weet ik ook niet hoe het anders kan. We kunnen niet allemaal een koe in onze tuin zetten om zelf te melken tenslotte, maar het begroot me soms wel....
Hoe is het toch zover gekomen dat we dat niet slimmer of beter kunnen regelen met elkaar? Kunnen we dat niet veranderen naar meer lokale productie en afname? En ook op kleinere schaal met meer samenwerking?
Wat een fijne dingen allemaal!
Dat tochtje maakt het vakantiegevoel compleet.
Het regende een beetje, dus het was fijn
Heftan tattat!
Voor wie het glas altijd halfvol blijft
Wolkbreuk
Alles, behalve geduldig afwachten...
Geestig hoe hier van drie boomstronken en drie rugleuningen drie stoelen gemaakt zijn, die in de tuin of op een terras - buiten - kunnen (blijven) staan. Ze zullen best wat regen kunnen verdragen en wegwaaien zullen ze ook niet snel doen.
Echt gerieflijk zullen ze niet zitten, maar mensen zonder rugpijn zullen hier heus wel hun kopje koffie op kunnen drinken.
Al zou Wim hier misschien ook wel even op kunnen plaats nemen. Het is in ieder geval hoog en stevig, maar hij zou nu de leuningen missen om zich aan op te duwen als hij zou willen opstaan.
Het is bijzonder om te zien hoe Wim - die dit helemaal niet kent - zich door deze periode van lichamelijk ongemak heen worstelt.
Hij kan zich slechts met grote moeite aankleden, maar hulp weigert hij. Zijn sokken en schoenen aandoen lukt hem eigenlijk amper. Ik zie hem heel voorzichtig opstaan uit bed, of zich omrollen. Hij moet wel in beweging blijven, maar tegelijk zijn rug rust geven.
We merken nu ook weer hoe zo´n sterk arbeidsethos Wim heeft. Eigenlijk best overdreven. Zijn werk afbellen kost hem echt grote moeite. Hij voelt zich superverantwoordelijk voor zijn plek in het team van verzorgenden en is van nature dienstbaar en taakgericht ingesteld. Niet gaan werken doet hem echt pijn. Misschien wel net zo'n pijn als zijn rug nu doet.
Morgen wil hij zeker zijn bezoek aan zijn moeder niet overslaan. Ik denk dat ik maar mee moet gaan, om auto te rijden, want hij kan amper in en uit de auto komen na een bezoekje aan de fysiotherapeut, laat staan als hij een uur achter het stuur zou zitten.
Vanmiddag gaat Wim naar een Reiki therapeut. Hij wil alles wel doen om sneller van de pijn in zijn rug af te zijn, behalve geduldig afwachten. Deze eerste acute fase van herstel kan wel twee weken duren waarna je weer langzaam wat meer voornamelijk (onbelast) mag gaan bewegen, volgens de fysiotherapeut.
Alles wijst er op dat het puur een spierenkwestie is, dat er geen sprake is van een hernia of iets anders ergs. Gelukkig maar, want dat zou hem heel zwaar vallen.
Net deze week had ik me - onder de douche, daar krijg ik de beste ideeen - bedacht dat Wim eigenlijk helemaal niet nog twee jaar zou moeten blijven werken!!
Hij kan best eerder minder gaan werken of stoppen. Want we hebben gespaard en hij heeft nog heel wat plus-uren staan. Het gaf me zo'n gevoel van opluchting om te bedenken dat hij alleen nog maar een paar middagdiensten zou kunnen draaien en helemaal geen late of vroege diensten meer. Het is nog maar helemaal de vraag of dat praktisch ook kan, maar de gedachte gaf me al vrij gevoel.
Nu werkt Wim al niet full-time. Maar de laatste jaren is hij nog magerder geworden en ik vind dat hij vaak moe is en minder snel herstelt van een paar drukke dagen. Hij wordt deze maand 65 en dat was vroeger toch een leeftijd waarop mensen eens gingen stoppen met werken.
Misschien dat deze rug-kwestie net een laatste zetje is om eens het gesprek op zijn werk aan te gaan om te kijken wat mogelijk is. Dan zou het misschien nog ergens goed voor kunnen zijn...