Ger
Drie jaar!
Dorpshuizen van Chagall
Elke week op vrijdag plaats ik een 'woon' schilderij,
waarop je een woonhuis, of meerdere woonhuizen,
een fijne woonsfeer of een interieur kunt zien.
Allemaal zegeningen die geteld worden!
Daarna weer in bed gekropen en toen viel ik warempel in slaap. Wel dik twee uur geslapen. Toen een vriendin langs kwam met een maaltje nasi, moest ik van ver komen, zo diep had ik geslapen. Heerlijk!
Aansluitend kwam een andere vriendin die me meenam naar buiten en me naar de IJssel wandelde / reed voor een frisse neus. Als toetje een glas wijn op het terras bij de Toko hier beneden.
Wat kan ik toch van gewone dingen moe zijn. Na het eten heb ik nog wat gelezen en 'De slimste mens' gekeken. En toen ben ik gaan slapen. Helaas slaap ik 's nachts niet goed door. Van de pijn, de houding die ik niet kan vinden of wakker schrikken uit een nare droom. Maar 's morgens na mijn wasbeurt op bed en een kopje koffie gaat dat ook wel weer. En dan kan ik weer even achter de PC kruipen en dit typen. Zo meteen maar weer braaf mijn oefeningen doen en dan is het tijd voor de lunch! Vanavond wordt er weer voor ons gekookt.
Allemaal zegeningen die geteld worden!
Schommelen met de voetjes van de vloer!
Ik verheug me er op!
Naar het ziekenhuis
Maandag was de afspraak in het ziekenhuis waar ik een dikke week naar toe geleefd had. Om 9 uur vertrokken we van huis. Wim had al geoefend hoe de rolstoel in de auto paste en de achterbank naar beneden geklapt. Dan nog is het een hele toer. Meubels in de kamer aan de kant, door de dubbele deuren. Alles mee, papieren ID. Even weer in de buitenlucht na een week. Heerlijk!
Met de lift naar beneden. Bij de auto, de voetsteunen van de rolstoel en proberen over te stappen de auto in. Dat blijft heel spannend, steeds kijken waar ik mijn handen en mijn voeten het beste neer kan zetten, maar het lukte. De rolstoel in de auto en gaan. Bij het ziekenhuis de rolstoel weer achter uit de auto halen, de voetsteunen er aanzetten en er weer inklimmen. Wim zette de auto weg en ik rolde naar binnen om me aan te melden.
Daarna eerst naar de radiologie. Daar mochten we even wachten maar waren al snel aan de beurt voor het maken van een foto. Dat moest staand op mijn linkervoet, om te kijken hoe mijn voet zich hield als hij werd belast. Tja, maar hoe moet je dan gaan staan? Ik kan me wel een beetje opduwen aan de armleuningen van de rolstoel, maar dan sta ik nog niet. Uiteindelijk heeft Wim me met behulp van ene Jesse, me omhoog getild, en me in evenwicht gehouden met mijn voet op de bodemplaat waar het rontgenapparaat boven hing.
Toen naar de traumachirurg. Daar moesten we even wachten. We werden binnengeroepen. Er bleek een fout: Ik moest nog eens foto's te laten maken, maar dan zonder gips. En als we dan bezig waren ook van de rechtervoet. Het gips ging er af. Heerlijk! Nu kon ik zelf ook even zien hoe mijn voet er uit zag tien dagen na mijn val. We vonden dat de zwelling een stuk minder was, hij nog wel blauw, of eigenlijk groen.
Daarna haalde hij de auto op en we gingen naar huis. Inmiddels doodmoe van alle inspanning en het in de rolstoel zitten. Thuis maakte hij een broodje voor me en ik mocht weer even op bed, proberen te rusten.
Daar lag ik een tijdje, toen ik echt steeds meer last kreeg van de overgang van mijn wreef naar mijn enkel. Het gips zat overal strak, maar daar knelde die echt. Mijn tenen begonnen te tintelen. Ik nam een pijnstiller. Wim ging een boodschap doen. En ik hield het niet meer. Echt niet leuk! Had ik mijn oude gips nog maar! Ik belde naar de gipskamer en ik mocht terugkomen.
Dat klinkt natuurlijk fijn, maar dat was toch weer diezelfde ingewikkelde onderneming. Om kwart over twee gingen we op pad. Ze hebben weer opnieuw gegipst. Nu met viltjes ertussen en met zijn tweetjes, zodat ik in de goede houding lag en de kans groter was het nu wel goed zou gaan. Om drie uur reden we daar weer weg.
De ergotherapeut zou om half vijf nog komen, maar die heeft Wim afgebeld. Ik was helemaal op!!!Van de spanning, van de pijn, van het steeds verplaatsen, van het hangen in die rolstoel, van de slapeloze uren in de nacht, van het gezicht van Wim dat bezorgd stond. Van de - toch noch kleine mogelijkheid - om vrijdag alsnog te horen over toch nog een operatie. En van de onzekerheid dat we daar dan ook echt goed aan doen. Van de vraag of ik ooit weer goed ga lopen.
Het was goed nieuws, een stap vooruit, maar ik vind het al met al toch niet meevallen. Ik was te moe om te bloggen. Had niet veel tekst meer.
Wel een prachtig boek gelezen! Een heftig boek. Een hartverscheurend boek. En eigenlijk helemaal niet wat de titel lijkt uit te stralen. Het gaat over verlies en over de liefde. Over de kunstenaarswereld in Parijs na de eerste wereldoorlog. Over de homoscene in Chicago in de jaren 80 waar aids zoveel slachtoffers eiste. Over de aanslagen in Parijs in 2015.
Echt heel indringend mooi geschreven. Kon ik ook steeds weer even huilen.
De dagen afstrepen!
'Met jou hou ik vol'
De eerste vraag die mensen stellen als ze horen dat ik met twee gebroken voeten zit is: 'Hoe krijg je dat voor elkaar?' Dat begrijp ik ook. Er kwam zelfs een gezin met jonge kinderen langs om aan kleine Sophie van drie te kunnen laten zien: Kijk, zo ziet dat er uit: twee voeten in het gips! Het is ook wel een attractie!
We zouden best vriendinnen kunnen zijn....
Elke week op vrijdag plaats ik een 'woon' schilderij,
waarop je een woonhuis, of meerdere woonhuizen,
een fijne woonsfeer of een interieur kunt zien.
breekt de zon door in me dan verandert het beeld
Roos neemt elke dag het weerbericht en kiest daar de woorden uit die ze bij de dag of bij haar gevoel vindt passen.
Eerder streepte ze de overige woorden weg, daarom noemde ze het een stiftgedicht. Nu laat ze de rest gewoon staan, maar maakt de gekozen woorden dikgedrukt.
Er staat nu:
breekt de zon door in me dan verandert het beeld
Ik vind het pure poëzie!
Ze schreef erbij:
Lieve Jacquelien, ik denk aan je.
Hoe graag willen we in moeilijke situaties voorbij de horizon kunnen kijken als ons het zicht ontnomen wordt door tranen van wanhoop.
Vandaag maakte ik dit stiftgedicht op een moment dat ik graag de zon (hoop op beter) wil zien.
Het geeft me troost dat verandering in alles is, ik wens je toe dat sprankjes hoop in je verschijnen.
Veel liefs, Roos
Ik hoef me niet te vervelen...
'S avonds kwam buurvrouw Maria met heerlijke pompoensoep en een ovenschaal met volkoren pasta ook met pompoen en een tomatensalade. Heerlijk om zo te worden verwend. Wim is ook wel erg druk met alles en zonder hulp komt dat koken en boodschappen doen er ook nog eens bij. Naast de was en het poetsen. Ik merk dat ik het moeilijk vind dat ik hem de hele tijd moet vragen om klusjes te doen die ik normaal en passant zelf even meepak. Zoals de planten water geven, de bloemen verzorgen, spullen steeds op hun vaste plek terugzetten en ze 'gezellig' schikken. Maar het makkelijke daarbij is dat ik helemaal niet in de woonkamer of de badkamer kom en ik me ook niet kan storen aan spulletjes die niet zo mooi uitkomen....
Zoeken naar balans en ritme
Ik zit nu in een ziekenhuisbed in mijn werkkamer. Wim probeert mijn rolstoel op maat te krijgen voor mijn benen met de gipsvoeten. Ik moet leren om van bed op de rolstoel of de postoel te schuiven, zonder mijn linkervoet te belasten en mijn rechtervoet zo weinig mogelijk. We moesten mijn werktafel ontmantelen om ruimte te krijgen. Omdat ik niet bij mijn PC kan komen leer ik nu bijvoorbeeld ter plekke hoe ik kan bloggen op mijn telefoon.
Momenten van wanhoop wisselen af met hoopvolle gedachten. Liefdevolle buren en vrienden bieden hulp aan en maaltijden. Slapen gaat niet vanzelf. Ik leef van pijnstiller naar pijnstiller. En toch had ik vannacht een migraine-achtige hoofdpijn. Door alle spanning en drukte. Ik ga s avonds niet meer bellen. Dat is teveel.
Zo zoeken we naar een balans en proberen we ons ritme te vinden. Maandag worden opnieuw foto's gemaakt en wordt gekeken of er een operatie nodig is voor mijn linkervoet. Het lijkt er op dat de banden of pezen over mijn voet gescheurd zijn en een aantal kleine voetbotjes verbrijzeld. Mogelijk moet er stabiliteit komen met schroeven. Ik zie er wel tegenop. Maar ja, het is wat het is.
Wel superjammer dat allerlei leuke plannetjes nu niet door kunnen gaan.
Maar zoals Wim zegt: We bekijken het per dag. En we maken er het beste van.
Twee gebroken voeten
Ellendig: 6 weken gips minimaal. En mogelijk nog een operatie in het verschiet. Dat hoor ik over een week. Krijg een ziekenhuisbed en een rolstoel morgen. En vanaf woensdag thuiszorg.
Ik bekijk het per dag. En, ik ben blij en dankbaar dat het geen kanker is.