Ontspullen met 22 tips van Jelle Hermus:


Ontspullen zorgt voor meer rust

Ontspullen is schrappen van ellende. Echt waar. Steeds als je overbodige spullen uit je leven gooit, worden je toekomstige dagen iets lichter, luchtiger en kalmer.
Ik bestempel overbodige spullen als ellende, omdat ze je aan de grond houden. Ze vormen ballast. Jij wilt omhoog richting meer vrijheid en blijheid. En overbodige ballast houdt je aan de grond. Die volle zolder, die uitpuilende kledingkast, die oververmoeide boekenplank vol met ongelezen boeken en ongevraagde laag stof.
Nee. Dat kan beter. Ontspullen in huis helpt je opwaarts richting meer vrijheid, blijheid en betekenis. Ontspullen maakt je leven simpeler en rustiger en je hoofd kalmer.
Steeds als je afscheid neemt van een overbodig ding in je leven maak je jezelf iets vrijer.

Ontspullen wordt steeds leuker

Ontspullen gebeurt in golven. Het ene moment heb ik het idee dat ik alle overbodige spullen uit mijn huis heb gegooid. En na een paar maanden kijk ik naar die kast en denk ik: wauw, het ligt vol met overbodige zooi!
Hoe dat kan? Simpel: als je heel bewust hebt besloten om iets niet weg te doen, dan valt het extra op als je het na een tijdje nog steeds niet hebt gebruikt. Ik denk dan: dit boek ga ik nog lezen, dus die bewaar ik. En dan kijk ik een jaar later naar die boekenplank en realiseer ik me dat er wéér een jaar voorbij is gegaan waarin ik dat boek niet heb aangeraakt.
Precies, weg ermee.

Ontspullen in 22 simpele tips

Vandaag wil ik je 22 tips meegeven die je direct kunt uitvoeren bij het ontspullen van je huis. Zodat je snel aan de slag kunt om je leven steeds leuker, lichter en luchtiger te maken. Doe je mee?
  1. Je wilt graag ontspullen maar je hebt de puf niet om te beginnen? Begin dan klein en vraag jezelf af: ”wat kan ik nu direct weg doen?” en zet die stap direct. Denk niet in grote projecten, denk ik de volgende stap die je kunt zetten.
  2. Zet een krat, doos of kist klaar waar je tijdens het ontspullen overbodige meuk in kwijt kunt: je wegdoe-doos. Je hoeft niet nog niet na te denken wat je met die spullen wilt doen. Maar je kunt ze alvast daar parkeren.
  3. Later kun je uitzoeken welke dingen je wilt verkopen of weggeven, welke naar de kringloop kunnen en welke naar de recycling moeten.
  4. Maak ontspullen een vast onderdeel van je dag. Als je elke dag ballast overboord gooit, maak je snel vooruitgang. In een heleboel kleine stappen kun je alles voor elkaar krijgen.
  5. Heb je geen zin om met echte spullen in de weer te gaan? Ontspullen kan ook op je computer of je smartphone. Met minder apps, overbodige mailtjes, ongebruikte afspeellijsten en mislukte foto’s maak je je digitale leven luchtiger.
  6. Haal alle spullen uit je keukenlade en leg ze op het aanrecht. Stop nu alleen de keukengerei terug in de lade die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Breng de rest naar je wegdoe-doos.
  7. Doe hetzelfde met je badkamerkastje. Haal alles eruit, en leg alleen de spullen terug die je gebruikt hebt het afgelopen jaar. Check of producten over datum zijn en gooi die direct weg.
  8. Kom je tijdens het ontspullen afval tegen of dingen die niemand meer wil hebben? Gooi ze dan meteen weg, liefst in de juiste bak. Het is verleidelijk om alles bij het grofvuil te mieteren. Maar juist tijdens het ontspullen loont het om even de moeite nemen om te recyclen, omdat je zoveel spullen wegbrengt.
  9. Verzamel al je boeken op één plek en sorteer ze kritisch. Vraag jezelf af: ”bewaar ik dit boek omdat ik vind dat ik het moet lezen?” – zo ja, doe het weg. Laat die ballast los. Je moet niets, maak jezelf lekker vrij van die verwachtingen!
  10. Ga aan de slag met je voorraadkast. Haal alles eruit, maak de kast schoon en plaats enkel de producten terug die nog goed zijn en die je daadwerkelijk gaat eten. Zet dubbele producten naast elkaar, zodat je direct ziet hoeveel pakken pasta je al hebt, zodat je er niet nóg meer gaat kopen.
  11. Gebruik januari om flink te ontspullen. Je kerstspullen zijn nu uit de berging! Check in je berging of je ongebruikte kerstspullen hebt liggen. Doe de spullen weg die je niet blij maken, en bewaar alleen de kerstspullen die voor jou essentieel zijn. Ik bewaar zelf alleen een paar ballen en lichtjes voor in de kerstboom, de rest heb ik weg gedaan. Dát scheelt een hoop ruimte!
  12. Hoe vaak geef je etentjes voor twintig mensen? Precies, nooit. Waarom heb je dan zoveel servies? Misschien omdat je jezelf wijs maakt dat je in de toekomst etentjes gaat geven. Maar als je het nu niet doet, waarom volgend jaar ineens wel? Minimaliseer je servies, en houd alleen de dingen die je gebruikt en die je blij maken. Simpel.
  13. Heb je echt zes flessen doucheproducten nodig in je douche? Wellicht kun je – net als ik – uit de voeten met minder. Ik gebruik bijvoorbeeld een blok Aleppo zeep en gezichtsreiniger.
  14. Een stapel tijdschriften die je nooit hebt gelezen ga je nooit meer lezen. Hoe pijnlijker het voelt om die stapel weg te doen, des te vrijer je je zult voelen als je de stap genomen hebt.
  15. Waarom heb je vier verschillende middelmatige tassen? Waarom zou je niet kiezen voor één fantastische tas die je elke dag gebruikt?
  16. Zoek uit of je met minder keukenapparatuur meer kunt doen. Sommige goede keukenmachines vervangen in één klap vier apparaten. Dát geeft een hoop ruimte op het aanrecht.
  17. Plaats je die decoratie in huis omdat die hoek echt decoratie nodig heeft, of omdat je anders niet weet waar je die zooi moet laten? Plaats decoratie met intentie, dan kun je de rest ontspullen.
  18. Bewaar je die flippo verzameling omdat je er zo blij van wordt, of omdat je het zonde vindt van de tijd die je er vroeger in hebt gestoken als je hem zou ontspullen? Hetzelfde geldt voor andere verzamelingen. Verzamelen kan leuk zijn – een verzameling bewaren is veel minder leuk. Ontspullen die hap. Laat het verleden los en maak ruimte voor de toekomst!
  19. Heb je al wat stappen gezet met ontspullen in huis? Schrijf voor jezelf dan eens op welke 5 voordelen je het meest ervaart op dit moment. Deze motivatie zal je inspireren om je huis te blijven ontspullen, ook als het moeilijk wordt.
  20. Kom je spullen tegen die echt een emotionele lading hebben? Verzamel die dan in een speciale doos, en bewaar deze voor later. Hoe beter je wordt in ontspullen, des te makkelijker het wordt.
  21. Besef dat het loslaten van spullen niet hetzelfde is als het loslaten van herinneringen. Maak foto’s tijdens het ontspullen, dan kun je altijd nog de herinneringen ophalen als je wilt.
  22. Weet dat je in elk tempo kunt ontspullen. En dat je zo ver kunt gaan als prettig voelt voor jou. Ontspullen die je niet voor anderen, dat doe je voor jezelf. Omdat je jezelf een rustiger, lichter huis gunt.
Kleine stappen kosten weinig moeite. En met een heleboel kleine stappen kom je al snel flink vooruit. Dus vraag jezelf af: welke van deze 22 stappen ga ik vandaag zetten? 😊