Friso Kramer



In Amsterdam is industrieel ontwerper Friso Kramer overleden. 
Donderdag maakte zijn familie bekend dat de industrieel vormgever 
op 14 februari in zijn slaap is overleden. Kramer was 96 jaar oud.


Wie heeft er niet op gezeten? Op die simpele Revolt-stoel die je gerust een icoon mag noemen in de Nederlandse naoorlogse vormgeving. Vrijwel elke leerling in de jaren zestig en zeventig zat er voor langere of kortere tijd op. De stoel is een van de bekendste ontwerpen van Friso Kramer.

Kramer zou het liefst lucht ontwerpen, heeft een van zijn collega’s weleens over hem gezegd. Maar omdat dat nu eenmaal onmogelijk is, ontwierp hij de Revolt-stoel. Die kwam aardig in de buurt. De stoel is zo ontworpen dat je er volgens Kramer helemaal ‘geen last’ van hebt. Geen uitsteeksels of decoraties, je moet bij wijze van spreken vergeten dat je op een stoel zit.

In 1963 richtte Kramer samen met Wim Crouwel en Benno Wissing het ontwerpbureau Total Design op. Alle disciplines, van grafische vormgeving tot interieurontwerpen en straatlantaarns, vonden er onderdak. In 1968 trok hij zich terug en begon een bureau voor ruimtelijke vormgeving. Vanaf 1971 was hij hoofd van de ontwerpafdeling van kantoormeubelenfabrikant Ahrend.

Kramer groeide op in een kunstzinnig gezin. Zijn vader, de architect Piet Kramer, was een van de voormannen van de Amsterdamse School, een stroming die met haar rijke decoraties haaks staat op de sobere en functionele ontwerpstijl van Friso Kramer. Hoewel hij zich afzette tegen de wereld van zijn vader, heeft hij ook iets belangrijks van hem geleerd, vertelde hij in een interview. De mens moet altijd centraal staan bij het ontwerpen, ongeacht of die rijk of arm is. Zoals vader Piet prachtige woonblokken voor arbeiders ontwierp, zo zocht ook zoon Friso altijd naar gebruiksvriendelijke oplossingen om het leven voor iedereen zo prettig mogelijk te maken. Of het nu ging om een afdakje op straat, of de breedte van de gleuf in de brievenbus.

uit dagblad Trouw
--------------------------------------------

En juist nu heb ik de door hem ontworpen Revolt tekentafel op marktplaats te koop aangeboden. Die kon ik ooit op de kop tikken via een vertegenwoordiger van de firma Ahrend waar zowel mijn zusje als een tante van mij werkten, en waar Friso Kramer toen hoofdontwerper was.
Het voelt wel meer 'raar' om die tafel nu - nu de ontwerper pas is overleden - weg te doen. Gelukkig hebben we de foto's nog.


Let even niet op het haar en de bril,
die waren 26 jaar geleden heus modieus...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten