Opruimen met vt-wonenEen opgeruimd huis in 10 stappen
Het zal niemand onbekend zijn: stapels papier op tafel, rondslingerende sleutels, speelgoed waar je bijna je enkels over breekt of gewoon teveel prullaria in het interieur. Rommel, het lijkt wel alsof je er geen controle over krijgt. Tijd voor actie. Maar de grote vraag is: hoe ruim ik mijn huis simpel en snel op? We (vt-wonen) zetten 10 stappen voor je op een rij.

1. Stap voor stap
Begin met één ruimte, zo hou je de moed erin. Zorg dat je genoeg vuilniszakken bij de hand hebt.

2. Groeperen
Post en kranten meteen op de plek leggen waar ze straks gelezen worden en daarna door naar de oud papier-stapel. Of als het rekeningen zijn, in een postvakje bij een computer. Reclame die niemand wil lezen, gaan direct in de oud papier-bak.

3. Mee naar boven
Stel een regel in: wie de trap opgaat, neemt altijd iets mee wat er op ligt, van boek tot T-shirt. Geldt voor iedereen, ook kinderen die moe zijn van school.

4. Alles verzamelen
Maak een bak of doos waarin alle opladers van telefoons en tablets opgerold kunnen worden weggeborgen. Zet hem op een vaste plek, maar wel voor het grijpen. Kijk aan het eind van de dag ook even naar plaids en kussens, afstandsbedieningen, games, opladers, glazen en kopjes op tafel, tijdschriften en speelgoed. Alles wat nu in vijf minuten wordt weggewerkt, is morgenochtend geen ergernis.

5. Opgeruimde werkplek
Kijk elke dag kritisch naar je bureau. Hoe leeg is het? Wat ligt er zoal? Ligt daar soms stof op?

6. Niks op de grond
Wat voor post en boodschappen geldt, geldt ook voor kleren: meteen opruimen. Schoon gaat in de kast, gedragen kleren die nog wel een keer aan kunnen naar hun eigen rek, vintage paspop of kapstok buiten de kast. De rest gaat in de wasmand.

7. In de mand!

Eeuwig rondslingerend kinderspeelgoed een doorn in het oog? De oplossing: gebruik twee grote manden en gooi daar al het speelgoed in. Zorg dat ze laag genoeg hangen, je kunt ze natuurlijk ook op de grond neerzetten, zodat de kinderen zelf hun speelgoed kunnen pakken. Past het speelgoed niet meer in de manden? Laat je kinderen dan keuzes maken: welk speelgoed mag blijven en wat gaat weg.

8. Op de planken
Neem accessoires en woondecoraties onder de loep. ‘Zie’ je ze nog of kijk je eroverheen? Door ze te rouleren, voorkom je dat ze onopgemerkt staan te verrommelen. Berg alles wat voor nu even uit de gratie op in een speciale kast. Ook planken, bijvoorbeeld boven de bank, zijn hiervoor een wondermiddel en perfect geschikt om de hoogte van een ruimte te benutten als bergplek. Of maak ze rond je deuren voor boeken en/of mooie opbergdozen, staat nog leuk ook.

9. Anti-rommel keuken
Pak boodschappen direct uit en zet ze op hun bestemming. Een zak broodjes die rondslingert op het aanrecht werkt als een magneet. Voor je het weet liggen er opeens een afhaalmenu, telefoon en sleutels naast.

10. Multifunctioneel
Koop multifunctionele meubels: kies bijzetters, krukjes en tafels waarin je ook kunt opbergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten