Vakantie op 24 vierkante meterEen paar jaar geleden trok vakantievierend Nederland massaal naar een glamping om in een luxe tent of stacaravan toch het gevoel te krijgen middenin de natuur te zijn. De behoefte aan rust en ruimte is gebleven, maar recreanten kiezen nu voor een nieuwe trend: overnachten in een tiny house.

Het begrip 'tiny house' komt uit de Verenigde Staten. Jonge mensen die moeilijk aan een huis of hypotheek komen en niet zoveel geven om materieel bezit, bouwen een klein huisje - soms verplaatsbaar - om permanent te bewonen. Zulke huisjes zijn niet groter dan veertig vierkante meter, meestal zijn ze zelfs kleiner.

Wonen op een klein oppervlak moedigt aan om naar buiten te gaan. Net als kamperen of een verblijf in een klassieke bungalow. Wat dat betreft zijn tiny houses als vakantieverblijf natuurlijk oude wijn in nieuwe zakken. Toch zit er een nieuwigheidje aan: de huisjes worden gebouwd met duurzame materialen en zijn soms volledig zelfvoorzienend. Daarom passen tiny houses prima in de duurzame trend binnen de vakantie- en toerismebranche.


Seda Demirel is student en verblijft bijna iedere maand wel een nachtje in een van de tiny houses. "Ik kom hier graag om te studeren. Je zit hier in de natuur, dat geeft mij heel veel rust en inspiratie. Er hangt gewoon een goede vibe."
Als ze niet met haar neus in de boeken zit, maakt Seda bij het kampvuur een praatje met de buurman of zit ze voor de deur van haar huisje in een houten hottub.

"En 's avonds klim ik met de ladder naar boven, waar het bed staat. Dan kijk ik door het dakraam naar de sterren. Thuis kan dat niet, maar hier wel."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten