Lap je oude spullen op!


Artikel uit de Trouw van zaterdag 21 januari


WEGWERPCULTUUR De Zweedse minister voor consumentenzaken roept zijn volk op minder nieuw te kopen en meer te repareren. En dat in het consumptieparadijs van de Ikea's en H&M's.
  • Doorgaans moedigt een overheid haar burgers aan lekker veel geld over de balk te smijten. Lang leve de koopkracht! Een stimulans voor de economie! Meer belastinginkomsten! Zo niet in Zweden. Daar, in het consumptieparadijs van de Ikea's en H&M's, waar je voor een appel en een ei een stapel nieuwe kleren of een hele uitzet koopt, roept de regering op tot matiging. Het moest eens afgelopen zijn met die koopgekte. Want: het is onhoudbaar. Grondstoffen die opraken, broeikasgassen die de lucht in worden gepompt, overvloedig waterverbruik. De doembeelden zijn iedereen bekend.
Maar hoe breng je een koopgrage bevolking tot inkeer?

Simpel, zegt de Zweedse minister voor financiële markten en consumentenzaken Per Bolund: met een belastingkorting. De politicus van de Groene Partij presenteerde afgelopen jaar een wetsvoorstel dat op het eerste gezicht lijkt in te druisen tegen zijn verantwoordelijkheid voor de 'gestage economische ontwikkeling' van zijn land.

Bolund bestrijdt de wegwerpcultuur door de Zweden aan te zetten tot het oplappen van hun oude spul. Sinds 1 januari is de belasting over reparaties gehalveerd. Een fietsenmaker of kledingreparateur hoeft nog maar 12 procent in plaats van 25 procent van zijn inkomsten aan de belasting af te dragen en ook arbeidskosten voor reparaties aan huis, van bijvoorbeeld witgoed, zijn gekort.

Het idee: onderhoud vermindert de vraag naar nieuw.

Tot zover het artikel in dagblad Trouw van zaterdag.


Maarre.... persoonlijk vind ik het ook fijn om ieders creativiteit aan te spreken om iets leuks te maken van iets wat oud of versleten is. Zoals van een hark of een slee. Die kunnen zo maar worden gepromoveerd tot een ophangrekje of een bijzettafeltje! Kijk voor inspiratie maar eens op deze pinterestpagina met als titel: Zo kan het ook!1 opmerking:

  1. Oh foei, wat doe je me nu weer aan met die pinterestpagina, lol.. dan krijg je toch meteen zin om van alles te gaan pimpen en creëren?! Hahaha, dank hoor! Leuke dingen gezien!

    BeantwoordenVerwijderen