Binnenkant cadeau!


In de najaarsrondbrief van Binnenkant introduceerde ik de Binnenkant cadeaubon, die ik weggaf aan iemand die hem cadeau wilde geven aan iemand die het volgens 'de aangever' verdiende.

Ik kreeg toen een mail van Jolineke die de bon gunde aan haar vriendin Mirjam en man Michiel: 'Het zijn absoluut geen zielige mensen, maar ik gun het hen van harte.'
'Floris is hun ernstig gehandicapte zoontje van drie jaar. Hij kan niet lopen, niet praten en moet heel veel naar het ziekenhuis. Sinds kort weten ze dat hij een heel zeldzame afwijking heeft die wereldwijd nog maar heel weinig bekend is. Floris was de eerste in Nederland.
Onlangs is na veel gesoebat met de gemeente hun huis uitgebouwd en aangepast. Er zit een lift in de uitgebouwde kamer en alles is rolstoelproof. Er staat een enorme box op hoogte waar Floris veilig in kan liggen in de kamer. Ze hebben nog twee kinderen die ouder zijn als Floris.
Het zou voor hen fantastisch zijn als ze na al het gedoe nu als kers op de taart een dagdeel 'binnenhuiskijken' zouden krijgen. Ze kunnen best advies gebruiken hoe ze hun grote kamer toch gezellig kunnen krijgen zonder dat het weer onpraktisch wordt voor de rolstoel.'


Vanwege mijn enkelbreuk is de afspraak verzet naar eind maart. Toen zijn mijn vriendin Corrie en ik voor het beloofde advies naar hen toe gereisd. Hier links op de foto staan de vriendinnen. Wat een bewondering heb ik voor deze vrouwen die elkaar - naast hun werk en drukke gezinnen - bijstaan waar het kan.
De vraag aan mij spitste zich toe op de grote box voor Floris die Mirjam een storende factor vindt in haar huis. De box is geleend van de wmo en alleen verkrijgbaar in deze harde kleur blauw. Ze mogen er verder niets aan veranderen en binnenkort moet hij worden ingewisseld voor een nog grotere. Bovendien staat de box onder de trap en midden in de kamer wat misschien niet het fijnste is omdat Floris heel prikkelgevoelig is.Op deze foto hieronder staat links de lift die boven in de kamer van Floris uitkomt. Naast de lift is de woning uitgebreid met een uitbouw in twee gedeeltes, beide met een bovenlicht. Een deel in de lengte van de eethoek en een deel als een bijkeuken die uitkomt in de keuken rechts. De deur daar wordt het meeste gebruikt. In de uitbouw bij de eethoek zitten dubbele deuren die alleen in de zomer open gaan en waar een zitje is met een stoeltje, dat leuk staat maar waar bijna nooit iemand zit. Want er is ook nog een grote zithoek rond een gezellige houtkachel (niet op de foto).
Al pratend kwamen we op het idee om de grote box terug te brengen naar de wmo en op de plaats van de uitbouw bij de eethoek een box - zo groot als een lounge bed - te maken. De beide muren staan er al en kunnen gebuikt worden om de bodem aan te bevestigen. Er zijn dan alleen nog op maat gemaakte matrassen - met losse wasbare hoezen - nodig, maar laat dat maar aan Jolinke over... En aan de kant van de kamer en aan de kant van de tuindeuren een opengewerkt hekje met een deurdeel waardoor Floris er veilig kan liggen. Het geheel zou minder opvallend kunnen worden door het hout wit te schilderen en verder sfeervol gemaakt kunnen worden met wollen vachten en kussens die aan de muren gehangen kunnen worden. De bestaande radiator in de nis wordt amper gebruikt. Het zou handig zijn om die af te koppelen zodat de muur gewoon als zijkant kan worden gebruikt. Bovendien is Floris snel oververhit en heeft baat bij een koelere plek. Onder de trap kan de piano worden teruggeplaatst is er ruimte om speelgoed op de bergen. Het stoeltje past nog prima in de zithoek waar we nog wat sfeerverhogende ideetjes op losgelaten hebben. 

Voordelen zijn:
  • Het is een meer afgesloten plekje: Floris is er toch bij maar staat niet in het midden van de gezinsdrukte en het geloop op de trap naar boven en naar beneden.
  • De box is zo groot dat Mirjam of de andere kinderen bij Floris kunnen gaan liggen.
  • Het dakraam maakt het heel licht, wat is fijn omdat Floris zeer slechtziend is.
  • Bij mooi weer en de open tuindeuren ligt Floris 'buiten' en is er bij als de rest buiten is.  

Het was een heel prettige dag met fijne mensen zin hadden om diezelfde middag nog aan de slag te gaan. Ik hoop van harte ik snel foto's van het eindresultaat kan plaatsen op dit blog. 1 opmerking:

  1. Dit was een dag met een gouden randje. Hoe fijn is het om aan deze twee bijzondere en sterke vrouwen interieuradvies te geven.

    BeantwoordenVerwijderen